2024. május 13. - Szervác, Imola

SZDSZ az egyetemek vagyonáról

A felsőoktatási reform folytatása során a diákok és az intézmények együttes érdekét kell szem előtt tartani. Magyar Bálint, fejlesztéspolitikai államtitkár (SZDSZ) azt javasolja, hogy a felsőoktatási intézmények az általuk kezelt állami vagyon teljes jogú
2008. február 5. kedd 16:41 - Hírextra
Ma egy diplomás várható élettartama 16 évvel magasabb, mint azé, aki csak az általános iskola nyolc osztályát végezte el, keresete pedig 2-2,5-szerese egy érettségivel rendelkezőének. Egy diplomást feleakkora mértékben veszélyezteti a munkanélküliség, mint a felsőfokú végzettséggel nem rendelkezőket, tehát érthető az igény, hogy maguk is hozzájáruljanak a képzésük költségeihez. Ráadásul az SZDSZ javaslatára a kormány január végén úgy határozott, hogy 2008 szeptemberétől a diákhitel felső határa az államilag finanszírozott képzésben résztvevő hallgatók esetében évi háromszázezer forintról négyszázezerre emelkedjen. A diákhitel-emelés maga is fedezi a tandíj csaknem teljes összegét, ez az anyagi gondokkal küzdő diákok számára utólagos képzési hozzájárulást jelent.

Magyar Bálint a felsőoktatási reform előttünk álló feladatairól elmondta, hogy meg kell teremteni a felsőoktatás valóságos gazdasági autonómiáját, és fel kell számolni az állami gyámkodás maradék eszközeit is. Ezt szolgálja, ha az intézmény maga gazdálkodhat vagyonával, és ezt szolgálja az is, ha a tandíjból keletkezett bevétel az intézményeknél marad: felét a jól tanuló, hátrányos helyzetű diákok ösztöndíjára, a másik felét az egyetemek fejlesztésére kell fordítani.

Kiadó: Szabad Demokraták Szövetsége
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását