2024. április 27. - Zita

Orbán Viktor: a küzdelem éve jön

2008 az egészségügyi rendszerünkért folytatott küzdelem éve lesz - jelentette ki Orbán Viktor, aki a saját internetes honlapján kedden megjelent videóinterjúban arról is beszélt, hogy szerinte kigazdálkodható a vizitdíj, a kórházi napidíj és a tandíj eltö
2008. február 5. kedd 15:31 - Hírextra
"A magyar társadalom 2008-ban szerintem egyre erősödő harcot folytat majd, ellenállást fejt ki, védekezést mutat, annak érdekében, hogy megvédje a társadalombiztosítási kasszát, az egészségügyi rendszert" - jelentette ki a Fidesz elnöke az orbanviktor.hu-ra felkerült videóban.

Az ellenzéki pártelnök szerint ugyanakkor a kormány is döntőnek tekinti 2008-at, mert ebben az évben akarja "visszafordíthatatlan pályára állítani" az egészségügy átalakítását, "most akarja, már nem csak a kórházakat, hanem a társadalombiztosítási kasszát is átjátszani tőkeerős, nagy, nemzetközi vagy magyar milliárdos csoportoknak". Orbán Viktor ismét nyilvánvalóvá tette, hogy ha a Fidesz kerül hatalomra, visszaalakítja az egészségügyet.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a vizitdíj, a kórházi napidíj és a tandíj eltörlése összesen nem több, mint 30 milliárd forint kiesést jelent a költségvetésnek, ami kigazdálkodható. Ez nem az a tétel, amely "megboríthatná" vagy akár csak "megkarcolhatná" a költségvetést - tette hozzá.

Felhívta a figyelmet arra, hogy ez az összeg töredéke annak, amennyit kormányzati negyedre akart költeni a kabinet, vagy amennyit az elmúlt öt évben az MSZP-SZDSZ kormány költött telefonokra, gépkocsikra és irodabútorokra.

A Fidesz elnöke úgy látja, ha a kormány mégis újabb terhet akar bevezetni a tandíj, a vizitdíj, kórházi napidíj eltörlésére hivatkozva, akkor "megint hazudik". Kitért arra, hogy a mostani költségvetési keretek között is lehet tandíj nélküli felsőoktatáspolitikát folytatni, illetve vizitdíj és kórházi napidíj nélkül is lehet működtetni az egészségügyet a mainál hatékonyabban. Szerinte az egészségügy minőségét anélkül kell javítani, hogy az emberektől újabb forrást vonnának be.

Megjegyezte: a kormánynak a tb-járulék bevétele mellett azért van szüksége plusz pénzre az egészségügy működtetéséhez, mert tehetségtelen.

A Fidesz elnöke kiemelte: jelenleg sincsen semmi ingyen Magyarországon, a magyar emberek most is mindenért fizetnek, ezért a vita nem arról folyik, ingyenes legyen-e az egészségügy vagy sem, hanem arról, hogy a kormányt arra szorítsák-e, hogy a beszedett tb-járulékból működtesse az egészségügyet, vagy felhatalmazást kapjon ezenkívül plusz pénzeket elvenni az emberektől.

Orbán Viktor azt is mondta, a kormánynak be kellene látnia, hogy olcsóbb, emberségesebb és gyorsabb lenne, ha a március 9-ei referendummal együtt lehetne megtartani a Fidesz egészségbiztosítási törvényt megerősítő népszavazását is.

Ha a kormány erre nem hajlandó, akkor is "kattanni fog a zár", hiszen az Albert-házaspár hasonló témában kezdeményezett népszavazására várhatóan ősszel sor kerül, így majd akkor "fogjuk a törvényt hatályon kívül helyezni" - fogalmazott Orbán Viktor.

A pártelnök szerint az egészségbiztosítás átalakítása a rendszerváltás óta talán legfontosabb döntés, amelyet éppen ezért nem szabad csak a politikusokra bízni. A népszavazás mellett érvelve hozzátette: ez egy átlátható, megérthető, nem túl bonyolult kérdés, amely arról szól, hogy magán- vagy közfelelősségi körben tartsa-e Magyarország az egészségügyet és a biztosítási rendszert.

Az ellenzéki vezető reményét fejezte ki, hogy Alkotmánybíróság elé kerül az egészségbiztosítás átalakításáról szóló törvény, amely szerinte felveti az alkotmányellenesség gyanúját, mert közel 100 fontos kérdést a kormány, illetve a minisztérium rendeletalkotási jogkörébe utal.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását