2023. október 5. - Aurél

Film, zene, tudomány

A tudomány, a film és a zene szerepelt a Haydn, Canova és az Esterházyak című magyar, osztrák és olasz tudományos tanácskozáson, amelyet a hét végén tartottak a Római Magyar Akadémia zsúfolásig megtelt konferenciatermében.
2008. február 4. hétfő 15:40 - Hírextra

A tanácskozás apropóját az adta, hogy a Galleria Borghesében Antonio Canova velencei olasz szobrászművész hamarosan bezáró kiállításán szerepel Esterházy Leopoldina carrarai márványszobra, amelynek állandó helye a kismartoni (Eisenstadt) Esterházy-kastélyban van - mondta el az MTI-nek Vígh Éva, a Római Magyar Akadémia igazgatóhelyettese.

A római Osztrák Történeti Intézettel közösen szervezett esten Richard Bösel művészettörténész, intézetigazgató a kismartoni neoklasszicista stílusban épült Esterházy kastélyról beszélt, míg Johann Herczog zenetörténész Haydn és az Esterházyak viszonyáról értekezett.

Anna Coliva művészettörténész, a Galleria Borghese igazgatója A győzedelmes Vénusz címmel (amely egyben a Canova kiállítás címe is) tartott előadást. Canova (1757-1822) a korszak neves szobrásza, a neoklasszicizmus megalapítója nemcsak az európai uralkodóházaknak dolgozott, hanem ő készítette George Washington szobrát az Egyesült Államokban. Az egyik leghíresebb alkotása az Amor és Psyché a párizsi Louvre-ban látható. (Az ő tanítványa volt Ferenczy István magyar szobrászművész.)

Ingeborg Schemper-Sparholz, a bécsi egyetem művészettörténész professzora Canova Leopoldina Esterházy-Liechtenstein hercegnőről készített szobráról, valamint a művész és az Esterházyak kapcsolatáról tartott előadást.

Mindhárom művészettörténész vetített képekkel illusztrálta mondandóját. Az est második részében 10 perces dokumentumfilmet láthatott a mintegy 150 vendég a kismartoni Esterházy-kastélyról és annak parkjáról. Végül egyórás, nagy sikerű koncertet adott az Akadémia Vonósnégyes Haydn és Werner műveiből.

Richard Bösel, a római Osztrák Történeti Intézet igazgatója az est végén tanulságként azt szűrte le, hogy mindenképpen folytatni kell a közös programokat a Magyar Akadémiával és a vendéglátó Olaszország képviselőivel, mert a három ország történelme nagyon sok ponton kapcsolódik egymáshoz - tette hozzá Vígh Éva.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását