2024. május 5. - Györgyi

Egyik jelölt sem lép vissza

Nem lép vissza egyik jelölt sem a vasárnap, Budapest 15. választókörzetében tartandó időközi parlamenti képviselő-választás második fordulójában azok közül, akik az első, érvénytelen választáson is megmérettették magukat.
2008. február 4. hétfő 12:40 - Hírextra

A főváros XI. kerületét, Gellérthegy és Szentimreváros térségét érintő választókerületben így újra indul Lakos Imre az MSZP és az SZDSZ, Rétvári Bence a Fidesz és a KDNP közös jelöltjeként, valamint Csapody Miklós az MDF, Fenyvessy Zoltán pedig a MIÉP színeiben. Az újbudai választást az októberben elhunyt Deák András (KDNP) megüresedett képviselői helyére kellett kiírni.

A helyi választási bizottság már elfogadta a második forduló szavazólapját, melyen a négy jelölt ábécé-sorrendben követi egymást.

Az első forduló a szavazók alacsony részvétele miatt érvénytelen volt: a választásra jogosult mintegy 32 ezer polgár közül mindössze 12 ezren vettek részt a voksoláson.

Rétvári Bence az érvényes szavazatok 67 százalékát, Lakos Imre a 20,3 százalékát, Csapody Miklós 9,7 százalékát, míg Fenyvessy Zoltán 3 százalékát kapta.

Miután a részvételi arány nem érte el az ötvenszázalékos érvényességi küszöböt, ezért február 10-én újra az urnákhoz járulhatnak a 15-ös számú választókerületiek. A most vasárnapi választáson az érvényességi küszöb már csak 25 százalék; ha ezt nem érné el a választói részvétel, akkor új időközi választást írnak ki.

Budapest választókerületeiben a rendszerváltás óta csak egy alkalommal, 1991-ben írtak ki időközi parlamenti választást. Az erzsébetvárosi szavazást akkor azért tartották meg, mert a főpolgármesterré választott Demszky Gábor lemondott parlamenti mandátumáról.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását