2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Egyetért a Fidesz és az MSZP

A Fidesz és az MSZP is üdvözli Boris Tadic győzelmét a vasárnapi szerb elnökválasztáson. A két párt egyetért abban, hogy a demokratikus jelölt eredményéhez a vajdasági magyarok is hozzájárultak.
2008. február 4. hétfő 18:47 - Hírextra

A Fidesz üdvözli, hogy Szerbiában - ha szűken is - a demokratikus jelölt nyerte meg a választásokat. Külön ki szeretnénk emelni, hogy az első fordulóban tapasztalt jó magyar eredmények is hozzájárultak Boris Tadic sikeréhez - mondta Balla Mihály (Fidesz), az Országgyűlés Külügyi és határon túli magyarok bizottságának tagja.

Az MTI kérdésére, hogy Boris Tadic győzelmével könnyebben kaphat-e egy, a jelenleginél szélesebb körű autonómiát a Vajdaság, a politikus elmondta: nagyobb az esélye annak, hogy "együttműködési formákat" lehet találni ebben a kérdésben.

Balla Mihály szerint Koszovó jövőjéről is könnyebben meg lehet majd egyezni a régi-új elnökkel.
A jelenlegi elnök győzelmét Tabajdi Csaba, az MSZP európai parlamenti delegációjának vezetője szintén üdvözölte. Az EP-képviselő szerint is komoly szerepet játszottak Boris Tadic győzelmében a vajdasági magyar szavazatok.

A vasárnapi választáson az alapvető kérdés az volt, hogy a szerb lakosság az euroatlanti integrációt választja, vagy a szélsőségesek jelöltjét támogatja, és az Oroszországgal való szoros szövetség mellett dönt - közölte Tabajdi Csaba az MTI-vel.

A politikus kiemelte: bizonyos, hogy néhány héten belül Koszovó kikiáltja függetlenségét. Magyarország támogatja az unió közös álláspontját, de a vajdasági magyarokra tekintettel nem érdeke Koszovó elsőkörös elismerése - hangsúlyozta Tabajdi Csaba.

Göncz Kinga külügyminiszter a távirati irodának hétfőn előzőleg hangsúlyozta: Magyarország egyértelműen üdvözli Boris Tadic győzelmét a vasárnapi szerb elnökválasztáson, az eredmény fontos a vajdasági magyarok és Koszovó szempontjából is.

Az MTI kérdésére kitért arra is, hogy a koszovói állam elismerésében Magyarország nem lesz az elsők között, de "az európai mainstreammel fogunk tartani". Hangsúlyozta: az egyeztetések még folynak az EU-ban.

Az Európai Unió soros elnöki tisztét betöltő Szlovénia már vasárnap üdvözölte Boris Tadic újraválasztását. A nyilatkozat szerint a szerb nép megerősítette az ország demokratikus és európai irányvonalának támogatását.

Az európai államok többsége szintén örült az eredménynek, egyebek mellett Berlin, Bécs, Prága és Madrid is üdvözölte Boris Tadic győzelmét. Moszkva viszont kételyeket fogalmazott meg: az orosz parlament alsóházának megfigyelői "külső befolyásra" panaszkodtak hétfőn a szerb elnökválasztásról adott értékelésükben.

A vasárnapi választáson - a szavazatok 98,8 százalékos feldolgozottsága szerint - Boris Tadic 50,57 százalékkal nyert, kihívója Tomislav Nikolic, a Szerb Radikális Párt (SRS) jelöltje 47,71 százalékot kapott.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását