2024. április 24. - György

Kövérek a németek

Minden második német állampolgár az orvosi kritériumok alapján már kövérnek, sőt túl kövérnek számít. Ezt állapította meg az az országos jelentés, amelyet teljes terjedelmében csütörtökön hoztak nyilvánosságra. A beszámolóban foglaltak "súlyát" mindennél
2008. január 31. csütörtök 11:58 - Hírextra
A mostani pedig feketén-fehéren mutatott rá arra, hogy az azóta eltelt több mint húsz évben a németek alaposan kigömbölyödtek. Az orvosok, illetve egészségügyi szakértők által készített jelentés szerint minden három férfi közül kettő kövér, mint ahogy minden második nő is túl sokat nyom a mérlegen. Még aggasztóbb, hogy erőteljesen megnövekedett a túlsúlyos fiatalok, illetve gyermekek száma.
A beszámoló természetesen igyekszik elemezni az okokat is. Mindenekelőtt arra a következtetésre jut, hogy az elhízás, illetve a kövérség jelentős mértékben összefügg a képzettség szintjével, a szociális státussal és ez utóbbiból fakadóan a jövedelmi színvonallal is.

A felmérésből kitűnt, hogy az emberek többsége nincs tisztában a táplálkozással kapcsolatos alapvető kérdésekkel. Így a megkérdezettek kis hányada tudta valójában, hogy "mi fán terem" a kalóriatáblázat, azt pedig még kevesebben tudták, hogy saját szervezetüknek naponta mennyi kalóriára van szüksége. S legalább ilyen kevés volt azoknak a száma, akinek sejtése volt arról, hogy a helytelen táplálkozás valójában milyen egészségi kockázatokat jelent. Amúgy a jelentés rámutatott, hogy minden ötödik német a kövérségből fakadó cukorbetegségben szenved.

A beszámolóban foglaltak a hatóságokat is erőteljesen megdöbbentették. Horst Seehofer élelmezésügyi miniszter mindennek ellenére azt nyilatkozta, hogy a kövérséggel nem tilalmak, illetve paragrafusok tömkelegével, hanem mindenekelőtt felvilágosítással kell felvenni a harcot. Ehhez - mint hangoztatta - hozzátartozik a különböző csomagolt élelmiszereken szerepelő - s figyelmeztető - jelzések célirányosabb tökéletesítése is.

A jelentés egyébként már bevezetőjében sem hallgatta el: a németek nagyon sokat esznek, emellett túl zsíros ételeket és túl sok édességet fogyasztanak. Az egy főre jutó átlagos húsfogyasztás tavaly 60,3 kilogrammot tett ki, emellett minden német a többi között 22 kiló sajtot, 63,4 kiló krumplit, 6,4 kiló vajat, 206 tojást, 122 kiló gyümölcsöt és 9,1 kiló csokoládét fogyasztott.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását