2024. május 4. - Mónika, Flórián

Katolikusok a tb privatizációja ellen

A társadalombiztosítás (TB) privatizációja ellen közös nyilatkozatot írt alá a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) Állandó Tanácsa a népszavazást kezdeményező és támogató szakszervezetek vezetőivel szerdán - adta hírül az MTI-nek szerdán Pápai Laj
2008. január 31. csütörtök 07:27 - Hírextra

Pápai Lajos elmondása szerint a tanácskozást a "TB mentő népszavazásról" - amit az Albert házaspár kezdeményezett 2007. március 27-én az Országos Választási Bizottságnál - az MKPK székházában tartották, ahol Erdő Péter bíboros, prímás, az MKPK elnöke aláírta a népszavazást kezdeményező aláírásgyűjtő ívet. A szakszervezetek vezetői az egyház képviselőinek "feltárták a jelenlegi társadalombiztosítási helyzetet", melynek során az igazságosság és a szolidaritás elveit illetően egyet értettek.

Az MKPK Állandó Tanácsának tagjai szerint "a teljes igazságosság a gyengébbek fokozottabb támogatását és védelmét is megköveteli. Ezért a szolidaritás elve az igazságosságból is következik, így az Állandó Tanács erkölcsi kötelességnek tartja, hogy mindenféle társadalombiztosítási rendszerben az emberi személyt tartsák legfőbb értéknek, és a szolidaritás elvét kövessék."

Pápai Lajos arról tájékoztatott, hogy a Munkástanácsok Országos Szövetsége kereste meg az MKPK vezetőit a tanácskozást illetően, amelyhez csatlakoztak a Liga Szakszervezetek, a Mentődolgozók Önálló Szakszervezete, az Orvosegyetemek Szakszervezeti Szövetsége és az Egészségügyi és Szociális Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezete képviselői.

Az MKPK elnökhelyettese hangsúlyozta: Magyarországon negyven éven keresztül azért kaptak alacsony fizetést az emberek, mert a tőlük elvett profitból biztosították a térítésmentes egészségügyi ellátást, ami így nem ajándék, hanem a munka okán szerzett jog.

A tárgyaló felek meglátása szerint a mostani társadalombiztosítási rendszerben a szolgáltatások egy részét kivonják a piacgazdasági törvények alól és egy közös felelősségvállaláson és öngondoskodáson alapuló, a profit érdeket háttérbe szorító intézményt hoznak létre. Az aláírt közlemény szerint az "MKPK Állandó Tanácsa minden olyan kezdeményezést támogat, ami ezeknek az értékeknek megőrzését és előmozdítását szolgálja".

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását