2024. április 27. - Zita

200 ezer eurós bírság a Volvónak

200 ezer euró (52 millió forint) pénzbírsággal sújtotta a svéd Volvo autógyártó céget csütörtökön egy francia bíróság azért, mert értékelése szerint a fékrendszer hibája következtében következhetett be 1999-ben egy - két gyermek életét követelő - halálos
2008. január 31. csütörtök 20:52 - Hírextra

"Azzal, hogy olyan gépkocsit adott át a vevőnek, amelynek rásegítő fékrendszere váratlanul felmondhatta a szolgálatot, továbbá mert nem tájékoztatta a vezetőket ennek lehetőségéről ... a Volvo olyan mulasztást követett el, amely a dráma egyik okává vált" - indokolta az ítéletet a saverne-i bíróság. Hozzáfűzte: "a Volvo cég teljes mértékben tudatában volt annak, hogy ennek a típusnak a fékrendszere nem tökéletes, mivel több alkalommal is kisebb változtatásokat hajtott végre rajta."
Az ítélet súlyosabb, mint amit az ügyészség kért a per novemberi kezdetén: a vádló 150 ezer euró büntetést követelt "figyelmeztetésül" azzal az indokolással, hogy a fékrendszer fogyatékossága "a tragédia közvetett, de bizonyos" előidéző oka volt.

Catherine Kohtz tanítónő, a gépkocsi 57 éves vezetője végig ragaszkodott ahhoz az állításához, hogy a fék a baleset idején felmondta a szolgálatot, nem engedelmeskedett. Őt hat hónapi felfüggesztett börtönre, jogosítványának egy évre szóló megvonására és 300 euró pénzbüntetésre ítélték azért, mert elvesztette az uralmat autója fölött - a balesetért maximum három évi börtönt és 45 ezer eurós büntetést lehetett volna kiszabni rá. A bíróság szerint az általa elkövetett hiba volt ugyan a baleset közvetlen oka, de azt el lehetett volna kerülni, ha a fék nem mondja fel a szolgálatot.

A baleset 1999. június 16-án történt Wasselonne helységben, a tanítónő Volvo 850 TDI típusú kocsija az iskolába vezető úton gázolta el a két gyereket. A vezetőt sújtó enyhe ítélet felháborította az egyik áldozat, egy tízéves kisfiú édesanyját. "Nyolc éve várunk az ítéletre, és akkor megússza hat hónapi felfüggesztett börtönnel és 300 euróval, ez szégyen!" - kiáltott fel az anya az ítélet kihirdetésekor.

A Volvo franciaországi leányvállalata ellen nem volt már lehetőség az eljárásra, mivel az jogilag megszűnt létezni: felvásárolta a Ford cég.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását