2024. július 21. - Dániel, Daniella

Megújul az Öregvár

Lezárult a komáromi és a komárnói (révkomáromi) erődrendszer hasznosítási terveinek elkészítésére kiírt "Erődök ébredése" elnevezésű projekt; a révkomáromi Öregvár Makovecz Imre tervei alapján újulhat meg, a komáromi erődben pedig két fiatal budapesti épí
2008. január 30. szerda 15:15 - Hírextra

Farkas Erika közlése szerint a révkomáromi Öregvárban Makovecz Imre tervei alapján helyreállítanák az egykor létezett történelmi városrészt, a komáromi Monostori Erődben pedig nemzetközi művészeti alkotóközpontot terveznek.

A komáromi és a komárnói erődrendszer hasznosítási terveinek elkészítésére Magyarország és Szlovákia egyaránt 23 millió forintnak megfelelő összeget nyert az Európai Unió INTERREG III/A pályázatán.

A komáromi erőd hasznosítására kiírt tervpályázat nyertes alkotását Kalmár László és Zsuffa Zsolt, fiatal budapesti építészek készítették. Terveikben az erőd belső udvarában egy fából készült, a középkori várostromhoz használt hajítógépek hangulatát idéző építmény szerepel, amely színházi bemutatókra, kiállításokra és vetítésekre is alkalmas lehet.

A létesítmény megvalósításával a Monostori Erőd a bentlakásos nemzetközi alkotótelepek hálózatához szeretne csatlakozni.

Az erődrendszer további fejlesztését jelentheti, hogy a kormány a kiemelt fejlesztési projektjei közé sorolta a komáromi Monostori Erőd turisztikai fejlesztését. A szerződéskötést követően az erődöt csaknem kétmilliárd forintos beruházással látogatóközponttá fejlesztik, mintegy hetven új munkahelyet létrehozva.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását