2024. április 28. - Valéria

Még nem jelentkezett az orosz fél a temető ügyben

Magyarországot hivatalosan még nem kereste meg az orosz fél a kiskorpádi temető szovjet katonasírjaival kapcsolatban - tájékoztatta a Külügyminisztérium szerdán az MTI-t.
2008. január 30. szerda 18:31 - Hírextra

Nem érkezett megkeresés sem a moszkvai nagykövetségre, sem a magyar Külügyminisztériumba a kiskorpádi katonasírokkal kapcsolatban. A szükséges egyeztetések folynak a kérdésben, de ebben a Külügyminisztérium nem vesz részt - hangsúlyozta a magyar külügyi tárca.

Moszkvában szerdán közölték, hogy az orosz védelmi minisztérium és a külügyi tárca egyértelműen tisztázni szándékozik, mi a helyzet a szovjet katonák kiskorpádi sírjaival.

A közlemény szerint az orosz fél szerdáig nem kapott hivatalos értesítést a kiskorpádi katonai temető eladásáról, de a budapesti orosz nagykövetségtől úgy tudja, hogy az eladás megtörtént, ezért tisztázni kívánja, hogy ez jogszerű-e Magyarországon.

A közlemény hangsúlyozza: a katonai temetőkért felelős magyar szervek képviselői biztosították az orosz illetékeseket, hogy nem éri sérelem a vonatkozó 1995-ös kormányközi egyezmény betartását.
A budapesti orosz nagykövetség munkatársai, valamint a katonai temetőkért felelős magyar illetékesek hamarosan a helyszínre utaznak, hogy tisztázzák a történteket és értékeljék a katonai temető helyzetét - mutat rá a közlemény.

Az Izvesztyija című lap az általa "aggasztónak" nevezett üggyel kapcsolatban interjút közölt szerdán a moszkvai magyar nagykövettel.

Székely Árpád nyomatékosan hangsúlyozta: sajnálatos félreértés történt, politikai szándék nincs az ügy mögött.

Elmondta, hogy tájékozódott a kiskorpádi polgármesternél és a Hadtörténeti Múzeumban, s állíthatja: félreértésről van szó. Hibát követett el a nemzeti alap, amely egy volt termelőszövetkezet területének egy részét árverésre bocsátotta, és a helyi önkormányzat, amely annak idején nem választotta el telekkönyvileg a temetőt a többi területtől.

A nagykövet azt is elmondta, hogy a budapesti Hadtörténeti Múzeum és Intézet illetékese már szerdán Kiskorpádon lesz, és a helyi vezetéssel együtt bizonyosan megtalálja a megoldást. Elvégzik a felmérést, különválasztják a temetőt, továbbá biztosítják, hogy el is lehessen oda jutni, függetlenül attól, hogy a vásárló vitába bocsátkozik-e a földet árverésre bocsátó alappal.

Mint mondta, a kiskorpádi polgármestertől megtudta, hogy az orosz fél képviselői már kedden felkeresték a települést, s meggyőződtek arról, hogy a sírok ápoltak, a temető jó állapotban van.
A Somogyi Hírlap pénteken adta hírül, hogy a kiskorpádi szovjet katonai temető magántulajdonba került. A katonai temető új tulajdonosa elmondta: nem tudtak a kegyhelyről a vásárláskor, mivel annak léte a telekkönyvből nem derült ki, de megőrzik, mert a történelem részének tekintik.

A temetőben több mint 200 szovjet katona nyugszik: 180 - köztük négy tiszt - neve ismert, a többiét nem sikerült feltárni.

Magyarországon 1029 településen, vagy települések környékén 112 ezer szovjet katona sírja, vagy emlékhelye található, Oroszországban 737 emlékhelye van a magyar áldozatoknak.

Az orosz közvélemény rendkívül érzékeny a szovjet katonai emlékművekkel kapcsolatos történésekre. Észtországban zavargások törtek ki, amikor szovjet katonák sírját és az emlékükre állított szobrot Tallinn belvárosából áthelyezték máshová, az ügy a mai napig rendszeresen szerepel az orosz sajtóban.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását