2024. május 4. - Mónika, Flórián

Magyar hintókölcsönző Kenyában

Kenyában alapított díszhintó- kölcsönző társaságot Galambos Sándor füzesgyarmati kocsikészítő mester. A vállalkozó egy magyar származású orvossal, dr.Rózsa Andrással együtt hozta létre a nairobi székhelyű céget.
2008. január 30. szerda 09:05 - Hírextra
"Szécsi József füzesgyarmati kocsigyártó mestertől tanultam a szakma alapjait a helyi Járműkészítő és Javító Ipari Szövetkezetben. 1980-ban saját műhelyt nyitottam és azóta a hazai fogathajtókon kívül már Angliában, Belgiumban, az Egyesült Államokban, Ausztriában, Németországban, Hollandiában, Svájcban, Horvátországban, Romániában sőt immár Kenyában is ismerik és kedvelik a cégünk által készített kocsikat. 2002-ben új telephelyre költöztünk, ahol egy bemutató terem is látható" - monmdta el az MTI-nek a mester.

Az elmúlt csaknem három évtized alatt a műhelyben szinte minden típusból készült már kocsi. Kétségkívül a díszhintók, a jártató-, a maraton- és a sétakocsik a legkeresettebbek. A műhelyben nemcsak új hintókat gyártanak, hanem felújítást is vállalnak. A mester és segítői többnyire kézi munkával, az eredeti hagyományoknak megfelelő anyagokból készítik remekeiket. Természetesen újítanak is olykor. Például manapság a fejlettebb technológiának és szerszámoknak köszönhetően rövidebb és fordulékonyabb járművek kerülnek ki a Galambos-műhelyből, mint évtizedekkel ezelőtt.

A mai hintók ráadásul jóval szélesebbek, mint a régiek voltak, ettől biztonságosabb a hajtás. Ezt szolgálják a modern tárcsafékek is. Az egyik legfontosabb újítás az, hogy a könnyű és gyors jártató kocsikat, külön megrendelésre vasvázra építik fel, így az áruk sokkal kedvezőbb, mint a favázas hintóké. A Galambos-család vállalkozása mellett a lovas sport elkötelezettje. A családfő segédhajtóként és hajtóként is ismert, fia, Nándor pedig apja nyomdokaiba lépett. Saját fogata van, amellyel nemrégiben az OTP Világkupa Nemzeti Kettes Fogathajtó Bajnokságot megnyerte.
"Készítettem már hintókat grófoknak, hercegeknek, fogathajtó bajnokoknak és jól ismert, dúsgazdag vállalkozóknak is -folytatja Galambos Sándor. "Például a Kincsem Lovas Park tulajdonosa egy 4,5 millió forintba kerülő fedeles díszhintót rendelt meg tőlem. A németországi Riesenbeck grófnak egy hónapig tanítottam az általam készített fogat hajtásának csínját-bínját" - meséli.

Mégis eddig a legnagyobb szakmai kihívást a kenyai megrendelésre készült esküvői hintó jelentette. A míves darabot a legkiválóbb eredeti bőr- és faanyagokból állította össze a bognárból, festőből, kárpitosból, lakatosból, esztergályosból és kovácsból álló csapat.

"A hatszemélyes, álomszép, fehér hintót, amelynek még összecsukható bőrfedelet is tettünk a tetejére, hajóval szállítottuk Kenyába. A négy fehér lipicaival magam utaztam repülővel Nairobiba. Fogatunknak ezúttal egy +királyi esküvőn+ kellett vizsgáznia, amiről a helyi sajtó is bőven beszámolt az elmúlt év májusában. A valamikori uralkodó család egyik leszármazottjának esküvőjén a hajtó szerepét is elvállaltam. Öltönyben, kalappal a fejemen és kesztyűvel irányítottam a lovakat, furikáztattam a gyönyörű mennyasszonyt és vőlegényét, a királyi rokont, a násznép előtt, akik Mercedesekkel, Rolls Royce -okkal, Ferrarikkal, Buick-okkal és Roverekkel sorakoztak fel utánunk. Jellemző a lagzi méreteire, hogy ezer meghívott vendégnek ötven méter hosszú asztalsoron tálaltak fel mindent, ami szem-szájnak ingere. A különféle egzotikus virágokat, amelyekkel a hintót, a lovakat, de az egész környéket is dekorálták, hat kamion hozta. A díszítés egy hétig készült."

Azóta a hintókölcsönző újabb megbízásokat is kapott. Eddig két kenyai esküvőn Galambos Sándornak, hármon pedig Nándor fiának kellett biztosítania az esküvői díszhintót. A legutóbb, alig egy hónapja Nándor járt kinn Nairobiban, ahol ezúttal egy jómódú muzulmán család esküvői szertartásainak kellékeit gyarapította osztatlan sikerrel.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását