2024. május 4. - Mónika, Flórián

Fantasztikus találmány!

A világháló felbecsülhetetlenül sok lehetőséget rejt magában, de legalább annyi fejtörést is okoz a hatóságoknak, jogalkotóknak, gazdasági szereplőknek egyaránt. Most azonban úgy tűnik, hogy megszűnhetnek a sokáig megoldhatatlan problémának számító illegá
2008. január 30. szerda 17:32 - Pór Károly
A megoldás neve: Qtrax. Ez nem egy új fejlesztésű orrcsöpp, vagy antibiotikum (a hangzása alapján akár arra is gondolhatnánk), hanem egy olyan rendszer, amely véget vethet az illegális leöltések korszakának. Forradalmi újítása abban áll, hogy a négy nagy zenei kiadó, vagyis az Universal Music, a Sony BMG, a Warner Music és az EMI egyaránt támogatja, ami megteremti annak lehetőségét, hogy a rendszeren keresztül sok millió zeneszámot letölthessünk ingyen és legálisan.

Még mielőtt, azonban bemutatnák az információs társadalom legújabb vívmányát, nem árt egy pillantást vetni a hatályos magyar jogszabályokra, melyek jelenleg vonatkoznak az illegális letöltésekre.



Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium számunkra eljuttatott közleményéből az derül ki a videó és zenei fájlmegosztó oldalakkal kapcsolatban, hogy az engedély nélküli letöltés ugyanúgy tilos, mint a közzététel. „Az illegális film, és zenei fájlmegosztó oldalakra feltöltőkkel szemben a szerzői jogok megsértése miatt lehet fellépni, mind polgári, mind büntetőeljárás keretében. Ez a cselekmény ugyanis engedély nélküli, nyilvánosság számára hozzáférhetővé tételnek minősül, ha a jogosult nem járult hozzá. A letöltés jogi minősítése vitatott, de az IRM álláspontja - amelyet a Szerzői Jogi Szakértői Testület véleménye is megerősít - az, hogy a jogszerűtlen forrásból való letöltés nem esik a magáncélú többszörözés szabad felhasználása alá, így ehhez is a jogosult engedélye szükséges. Ha ez elmarad, akkor ugyanazok a jogkövetkezmények alkalmazhatók, mint a feltöltőkkel szemben. Ez a jogsértés abbahagyására kötelezéstől a kártérítésen át a szabadságvesztésig terjedő széles és rugalmasan alkalmazható eszköztárat jelent” – áll a közleményben.

Meglehetősen érdekes az IRM közleménye, mert arról árulkodik, hogy a letöltések minősítése még a tárca számára sem magától értetődő, ezért látják szükségét annak, hogy álláspontjukat egy szakmai véleménnyel (Szerzői Jogi Szakértői Testület) is alátámasszák. Mi is megkérdeztünk a szabályozási lehetőségekről egy informatikai- és kommunikációs jogi szakértőt, Polyák Gábor egyetemi adjunktust. Ő kifejtette, hogy a neten közzétett különböző tartalmaknak megvan az országonként eltérő szabályozása és hiába is törekednénk ezek egységesítésre, mert ez az eltérő kulturális és gazdasági adottságok miatt lehetetlen. A világháló szabályozása nagyon összetett dolog, és nem lehet rá egyetlen jó megoldást találni. Lehet indítani több száz pert különböző vélt, vagy valós jogsértések miatt, de attól még a videómegosztó, és a zeneletöltő oldalakon mindig is lesznek szerzői jogokba ütköző tartalmak – mondta Polyák, majd hozzáfűzte, hogy a gazdasági és szerzői jogot érintő kérdésekben a lehetséges megoldást nem a törvényi szabályozásában látja, hanem új üzleti modellek kialakításában: „A film és lemezkiadóknak, idővel meg kell találniuk azt a módszert, mely révén versenyre tudnak kelni az internetes oldalakkal, mert a globális hálózatok visszaszorítása lehetetlen vállalkozás.”

Nos, úgy tűnik, hogy a lemezkiadók most megtalálták ezt a bizonyos módszert. Persze tökélyről még nem beszélhetünk, hiszen a nagy négyesből (Universal Music, a Sony BMG, a Warner Music, EMI) hárman még a szerződést sem írták alá, és egyébként is kezdetben csak Észak-Amerikából és néhány európai országból lesz elérhető a rendszer. Ennek ellenére kijelenthetjük, hogy ez egy olyan út eleje, ami hosszútávon nemcsak a törvénytelen zeneletöltések, hanem hasonló elv alapján az illegális filmletöltések megszűnéséhez is elvezethet. És, hogy mi is ez az elv? Miért éri meg a legnagyobb kiadóknak, hogy bárki, teljesen ingyen hozzáférjen zeneszámaikhoz?

A válasz pofon egyszerű: pénzért, az internet világának alapjait képező reklámbevételekért cserébe. A tervek szerint ugyanis a reklámbevételek kétharmadát kapják majd meg a kiadók és a szerzői jogi társaságok. Márpedig a zeneletöltési kedvet elnézve bevétel lesz bőven, és hirdetők is lesznek, többek között például két olyan óriáscég, mint a Microsoft vagy a McDonald's. Egy speciális technológia alkalmazása pedig lehetővé teszi, hogy minden egyes letöltést, feltöltést, lejátszást figyelemmel tudjanak kísérni és ennek alapján fizetik majd ki a jogdíjakat is.

A rendszer a p2p (peer to peer) technológiát veszi alapul, de az ígéretek szerint nemcsak zenék, hanem videók, borítók és dalszövegek is elérhetők lesznek.  A gyakorlati megvalósulás még sok technikai kérdést  felvet, például hogy  az említett technológia  egyelőre nem  legális. De mivel hatalmas üzletről van szó, bizonyára ezt is meg fogják oldani. Máskülönben aligha adta volna nevét a dologhoz a Microsoft és a McDonald's.

Persze, ahogy már fentebb is utaltunk rá, kezdetben még közel sem lesz fenékig tejfel az új rendszer. A windows-os változat már letölthető, a mac-es verziót pedig március 18-ára ígérik, linuxosról viszont nem is beszélnek. A zenéket WMA formátumban (windows media audio) lehet letölteni, ami magában foglalja a másolásvédelmi technológiát (DRM) is. Ez azt jelenti, hogy nem lehet akármilyen lejátszóval lejátszani. Vagyis  a DRM-et nem támogató hordozható mp3-lejátszók tulajdonosai nem hallgathatják majd lejátszójukon a letöltött számokat, de még CD-re sem lehet kiírni a megszerzett zenét. Persze tudva azt, mennyi számítógépes guru van manapság, nem valószínű, hogy  előb-utóbbb ne tudnák megkerülni a rendszert.

Ennek ellenére ez egy forradalmi megoldás. Lehet, sőt biztos hogy maga a technológia még rengeteget fog változni  az évek során (az is lehet hogy teljesen átalakul), de olyan elven alapul, amely nagyon hosszú ideig meghatározóvá válhat az internetes piacon.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását