2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Tabajdi az uniós költségvetésről

Tabajdi Csaba, az MSZP EP delegáció vezetőjének kezdeményezésére a mai napon az Európai Parlamentben ülésezett a Visegrád+ Fórum. A Fórum vendége Dalia Grybauskaite, az Európai Unió költségvetési kérdésekért és pénzügyi tervezésért felelős biztosa volt.
2008. január 29. kedd 20:20 - Hírextra
A biztos asszony bevezetőjében hangsúlyozta, hogy a költségvetési felülvizsgálat jelenlegi stádiumban nem pénzösszegekről folyik a vita, hanem az uniós szakpolitikák szükségleteiről, stratégiai kérdésekről, elvekről, azaz az Európai Unió lehetséges jövőképéről. Az unió történelme során először minden tagállam egyetért abban, hogy a közösségi költségvetés átfogó reformjára van szükség. A bevételi és a kiadási oldal ugyanis jelentősen torzult az évtizedek során beépült, és mára áttekinthetetlenné vált tagállami mentességek, visszatérítések miatt.

Tabajdi Csaba az ülésen kiemelte, hogy az Európai Unió új közösségi politikái mellett az új tagállamok számára kiemelten fontos a felzárkózást szolgáló kohéziós politika és a Közös Agrárpolitika finanszírozása. Döntenünk kell arról, hogy az új tagállamok számára kiemelkedően fontos Közös Agrárpolitika és a Kohéziós Politika, valamint az új szakpolitikák között milyen egyensúly szolgálja leginkább felzárkózásunkat. Nyilvánvaló, hogy a közösségi költségvetés jelentős növekedésére nem lehet számítani 2014-től - hangsúlyozta Tabajdi - és az is nyilvánvaló, hogy a fejlettebb nyugat-európai országok többsége az új közösségi politikák finanszírozására nagyobb pénzt követel majd. A KAP átfogó reformja elkerülhetetlen, ezért Magyarországnak és az új tagállamoknak át kell gondolniuk a KAP-ra vonatkozó álláspontjukat és a reformok élére kell állniuk. A sikeres érdekérvényesítés egyik alapfeltétele a hosszú távú tervezés, ezért az unió költségvetésének felülvizsgálatáról és a KAP jövőjéről való gondolkodást márt most meg kell kezdenünk. Át kell gondolnunk, hogy 2014-től milyen Közös Agrárpolitika szolgálná legjobban a magyar mezőgazdaság és az agrártársadalom érdekeit.

Dalia Grybauskaite egyetértve a felvetéssel elmondta, könnyen elképzelhető, hogy 2013 után az új tagállamok választásra kényszerülnek: vagy a kohéziós politika keretében folyósított támogatások vagy a KAP keretében kifizetett pénzek csökkenhetnek.
Forrás: MTI/OS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását