2024. május 3. - Tímea, Irma

A rendőrök mindig megússzák?

A 2006. szeptember–októberi rendőri jogsértéseknek egytizede sem került bíróság elé – derül ki a Legfőbb Ügyészség legfrissebb adataiból. A civilek ellen ugyanakkor sokkal nagyobb gyakorisággal jár el a hatóság. A magánszemélyek ellen indult 1
2008. január 29. kedd 08:05 - Hírextra
Ismételten összesítette a vádhatóság a 2006. szeptemberi és októberi budapesti tüntetések után indult eljárások adatait. A Legfőbb Ügyészség közlése szerint 2006 szeptemberében összesen 108 eljárás indult civilek ellen. Az ügyészség 42 esetben megszüntette az eljárást, 57 ügyben vádat emelt. A többiben még nyomoznak, illetve az eljárás függőben van. Az októberi tüntetéseket követően 39 ügy vette kezdetét, 17 vádemeléssel, 19 megszüntetéssel végződött, három vizsgálata még tart. Az ügyészség a civilek ellen főként garázdaság, közérdekű üzem megzavarása, rongálás, hivatalos személy elleni erőszak és súlyos testi sértés címén nyújtott be vádiratot. Akadtak kivételes vádpontok is: a T–34-es harckocsi beindítását közúti veszélyeztetésnek minősítették, Budaházy Györgyöt pedig az alkotmányos rend erőszakos megváltoztatásának előkészületével vádoltak. A bíróság eddig 20 jogerős ítéletet hozott.

Az összetűzésekben részt vevő rendőrök magatartása miatt szeptemberben 60, októberben pedig 120 büntetőeljárást kezdeményeztek. Előbbi ügycsoportban 7 vádemelés és 52 megszüntetés történt, az utóbbiban 9 vádemeléshez 98 megszüntető határozat társult. Néhány ügyben még nyomoznak. Szerepelt a jogcímek közt a bántalmazás hivatalos eljárásban, súlyos testi sértés, hivatali visszaélés, rongálás és a gyülekezési jog megsértése is. A hivatalos személyek ügyeiben eddig mindössze négy, nem jogerős elsőfokú ítélet született, ezeket megfellebbezték. Tizenkét további ügy elsőfokú döntésre vár. Az adatok egybevetése a korábbihoz hasonló kedvezőtlen képet mutat. Míg a civilek ellen indított 147 ügy több mint fele, vagyis 74 eset a bíróság elé került, addig a rendőrök ügyeinek túlnyomó része, 80 százaléka sikertelenül, megszüntetéssel végződött.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását