2024. május 19. - Ivó, Milán

A gyilkos smasszert bevarrják

Szökés miatt öt hónap börtönre ítélte, két évre felfüggesztve és lefokozta a Csongrád Megyei Bíróság katonai tanácsa hétfőn azt a börtönőrt, akit barátnője meggyilkolásával gyanúsítanak a hatóságok. Az ítélet szerint emberölés nem lehet ok arra, hogy egy
2008. január 28. hétfő 16:43 - Hírextra
Az ítélet szerint a 28 éves férfi 2003 októberétől a büntetés-végrehajtásnál dolgozott, törzsőrmesteri rangban körletfelügyelői feladatokat látott el a Szegedi Fegyház és Börtönben. 2007. augusztus 7-én reggel kellett volna felvennie a szolgálatot, de nem jelent meg munkahelyén, elöljárói megpróbálták telefonon, majd személyesen értesíteni, de ez nem vezetett eredményre. A hatóság gyanúja szerint az előző éjszaka egy súlyos, életelleni bűncselekményt követett el, és azért, hogy az azt követő eljárás alól kivonja magát, ismeretlen helyre távozott.
A vádlott a tárgyalás során elhangzott vallomása szerint a szolgálat augusztus 5-i leadásakor fel sem merült benne, hogy két nap múlva nem megy vissza dolgozni. Másnap délután elment barátnőjéhez, akivel 2004 vége óta élt együtt, de két héttel korábban elköltözött tőle. Vacsorát készítettek, beszélgettek, majd a férfi – a barátnője iránti féltékenység miatt - azt fontolgatta, kárt tesz magában vagy öngyilkos lesz. A lány kérte menjen haza, mert fáradt. A férfi az ezt követő eseményekre nem emlékezett, csupán arra, hogy később egy véres kést szorongatva járkált a lakásban, ahol látta földön fekvő barátnőjét és egy vértócsát.

A férfi elmondása szerint előbb gyalog, majd gépkocsijával indult el céltalanul Kiskunfélegyházára, majd Csongrádra hajtott, ahol augusztus 8-án egy ifjúsági szállóban vett ki szobát. Innen egészen augusztus 11-i elfogásáig szinte ki sem mozdult.

Tóth Tibor hadbíró ezredes az ítélet indoklásában kifejtette, a vádlott félt a korábbi cselekménye miatti felelősségre vonástól, ezért távozott Szegedről. Tudatában volt annak, hogy elfogatóparancsot adnak ki ellene, ha nem veszi fel a szolgálatot. A bíróság nem fogadta el a vádlott azon állítását, miszerint úgy gondolta, nem tudná ellátni feladatát az előző este történt események miatt. Tóth Tibor elmondta: a férfi, mint katona, saját pszichés állapotát nem volt jogosult megítélni, erre csak a parancsnokának vagy az orvosnak lett volna joga. A másik bűncselekmény miatti motivációt nem tartotta indoknak a bíróság, ezért köteles lett volna felvenni a szolgálatot. Az elmeorvosi szakértő szerint vizsgálatuk hozott lelki diszharmóniára utaló eredményt, de a vádlottnak nem volt kóros az elmeállapota.

Az ítélet nem jogerős, a vádlott védője az ítélet enyhítéséért fellebbezett.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását