2024. április 28. - Valéria

"Gyurcsány az ellenfél oldalán"

Gyurcsány Ferenc az ellenfél oldalára állt az uniós agrártámogatásokkal kapcsolatban, a kérdésben nemcsak a magyar gazdákkal, de a kormány álláspontjával is szembe megy - mondta Szájer József fideszes EP-képviselő vasárnap Budapesten.
2008. január 27. vasárnap 12:34 - Hírextra
Felszólítjuk a kormányfőt, hogy vonja vissza davosi kijelentését és ne tegyen olyan nyilatkozatokat a nemzetközi sajtó előtt, amelyek a magyar érdekekkel ellentétesek - hangsúlyozta Szájer József, hozzátéve, Magyarország érdeke a jelenlegi rendszer fenntartása.

Glattfelder Béla EP-képviselő a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: 2014-ben - és az azt követő hét évben - a közvetlen kifizetésekből 400 milliárd forint jutna évente Magyarországnak. Gyurcsány Ferenc davosi kijelentése szakmailag megalapozatlan és diplomáciai szempontból sem védhető - tette hozzá.

Az International Herald Tribune csütörtökön írt arról, hogy Gyurcsány Ferenc a davosi Világgazdasági Fórum egyik panelbeszélgetésén hangsúlyozta: a globálisan emelkedő élelmiszerpiaci kereslet és árak fényében a gazdák kevésbé vagy egyáltalán nem lesznek ráutalva támogatásokra.

"Számos elemző stagnáló vagy csökkenő energiaárakra számít, de az élelmiszerárak emelkedni fognak, melynek következtében a mezőgazdaság jövedelmezővé, és állami támogatások nélkül is működtethetővé válik" - idézte a lap a magyar kormányfőt.

Gyurcsány Ferenc ezt követően az MTI-nek adott interjújában azt hangsúlyozta: a mezőgazdasági támogatáspolitika nem igazodhat az éves változásokhoz, 2013-ig érvényben kell hagyni, az árak változásától függetlenül.

"Ellenállnánk, hogy beavatkozzon az unió a támogatásokba, csak azért, mert jók az árak" - jelentette ki a miniszterelnök.

Erre reagálva az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottságának fideszes elnöke pénteken bejelentette: a testület rendkívüli ülést tart hétfőn Gyurcsány Ferenc miniszterelnök davosi kijelentése ügyében.

Daróczi Dávid kormányszóvivő ezt követően az MTI-nek kiemelte: Gyurcsány Ferenc Davosban egyértelműen a 2013 utáni időszakról, az Európai Unió következő költségvetési ciklusáról beszélt. Az ellenzék hiába próbálja félrevezetni az embereket, mert a gazdák pontosan tudják, hogy a mezőgazdasági termékek drágulása számukra jó hír, hiszen így több pénzt kapnak a termékeikért a piacon - tette hozzá a kormányszóvivő.

A kormányszóvivői iroda hangsúlyozta, a magyar gazdák nem járhatnak rosszabbul 2013 után sem. A gazdák érdeke ugyanaz, mint a többi emberé: a cél, hogy minél nagyobb jövedelmük származzon a piacról, ne pedig támogatásokból - áll a közleményben.

A kormányszóvivői iroda reagálása szerint kommunikációs trükközés, amikor a Fidesz megpróbálja átértelmezni a miniszterelnök szavait, és utólag belemagyarázni azt, amit Gyurcsány Ferenc nem mondott, de a tényeket nem tudja megváltoztatni a Fidesz sem.

"Tény, hogy a magyar gazdák kétszer annyi támogatást kaptak már 2007-ben is, mint 2002-ben. Tény, hogy még tovább fog növekedni ez az összeg 2013-ig, mert az unió érvényben lévő szabályai szerint a magyar gazdák támogatási szintjét közelítik a régi tagok, az EU 15-ök gazdálkodóinak támogatási szintjéhez" - olvasható a közleményben.

A kormányszóvivői iroda szerint tény az is, hogy az árak emelkednek a világpiacon, mert egyre nagyobb a kereslet, így egyre több árut lehet eladni egyre magasabb áron. Ha pedig a gazdák piaci bevételei tartósan magasak lesznek, akkor ez 2014 után lehetőséget ad az uniós támogatási rendszer újragondolására - áll a közleményben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását