2024. május 12. - Pongrác

Újabb szegregációs per

Ismét bíróság elé került alperesként a jászladányi magániskolát fenntartó alapítvány és a helyi önkormányzat; a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Bíróságon pénteken kezdődött tárgyalás nem előzmény nélküli, az ügy egyszer már a Legfelsőbb Bíróságig eljutott, am
2008. január 25. péntek 17:11 - Hírextra
A felperesek - Az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány és a Jászsági Roma Polgárjogi Szervezet - a polgári bíróság előtt azért perlik az önkormányzatot és a Zana Sándor Imréről elnevezett alapítványt, mert állítják a keresetükben: Jászladányban szegregálják és alacsonyabb színvonalú feltételek között oktatják a roma és halmozottan hátrányos helyzetű gyerekeket.

Állításuk szerint ez azért áll fenn, mert az önkormányzat az iskolaépület egy részét bérbe adta az alapítványi iskolának, a cigány és halmozottan hátrányos helyzetű gyerekeket a 2002/2003-as tanévtől elkülöníti, és nekik az önkormányzati iskolában alacsonyabb színvonalú oktatást biztosít.

A felperesek a szegregáció és a hátrányos megkülönböztetés megállapításán túl többek között azt kérik a bíróságtól, hogy kötelezze az önkormányzatot a jogsértés abbahagyására, és tiltsa el az ilyen és hasonló jogsértésektől; állapítsa meg, hogy a bérleti szerződések semmisek; kötelezze az önkormányzatot a 2002-t megelőző eredeti helyzet fokozatos helyreállítására, az alapítványi iskolát pedig ennek tűrésére.

Az alperesek jogi képviselője a per megszűntetését kérte a bíróságtól, mondván, hogy az alapítványi iskola ügyében hozott helyi önkormányzati határozatokról a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Bíróság már tárgyalt és jogerős döntés született.

A bíróság 2006 márciusában azt állapította meg, hogy az ingatlan megosztásáról a tulajdonos önkormányzat szabadon rendelkezhet, így jogszerűen adta bérbe annak egy részét az alapítványi iskolának. Az akkori felperes, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közigazgatási Hivatal és beavatkozó félként az Egyenlő Bánásmód Hatóság keresete elutasítása miatt a Legfelsőbb Bírósághoz fordult, amely a határozatok kapcsán 2006 szeptemberében kimondta: nem történt anyagi és eljárásjogi jogszabálysértés.

A 2002 óta létező jászladányi alapítványi iskola azért vált a támadások célpontjává, mert a helyi roma szülők egy része nehezményezte, hogy gyermeke - mivel az előírt tandíjat nem tudja megfizetni és nem juthat be az intézménybe - hátrányos helyzetbe került a többiekkel szemben. A bíróság ügyek egyébként - szintén 2002-ben - a Magyar Bálint vezette oktatási tárca kezdeményezésére indultak, a felperes pedig a megyei közigazgatási hivatal volt.

A pénteki napon a jogi képviselőkön túl a bíróság meghallgatta az alpereseket, majd a következő tárgyalási napot április 11-en tűzte ki.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását