2024. május 2. - Zsigmond

Új magyar konzulátus nyílt Oroszországban

Ünnepélyes keretek között átadták Magyarország új főkonzulátusát az oroszországi Jekatyerinburgban. Az intézmény elsődleges feladata a regionális gazdasági kapcsolataink fejlesztése, illetve a vízumkiadás megkönnyítése. Az eseményen megjelent Gilyán Györg
2008. január 25. péntek 12:32 - Hírextra
jekatyerinburgi főkonzulátus gyakorlatilag már 2007. december 17-én megkezdte működését, december 21-től pedig a schengeni vízumkiadást. Létrehozásáról egy tavaly augusztusi kormányhatározat döntött, amelynek értelmében a főkonzulátus konzuli kerületét az alábbiak képezik: Szverdlovszk megye, Hanti-Manyszi Autonóm Körzet, Tyemeny megye, Kurgan megye, Cseljabinszk megye, Jamal-Nyenyec Autonóm Körzet, Baskír Köztársaság, Permi terület, Aga Burját Autonóm Terület, Altáj terület, Irkutszk megye, Kemerovo megye, Krasznojarszk terület, Novoszibirszk megye, Omszk megye, Altáj Köztársaság, Burját Köztársaság, Tuva Köztársaság, Hakaszia Köztársaság, Tomszk megye, Uszty-Orda Burját Autonóm Körzet, Csita megye. A moszkvai nagykövetség illetékességébe tartozó konzuli terület ezáltal jelentős mértékben csökkent.

A konzuli jelenlétnek Jekatyerinburgban döntően azért van jelentősége, hogy a vízumkiadás közelebb kerüljön az ügyfelekhez, de kisebb mértékben szerepet játszik a klasszikus konzuli ügyek intézése is. Előbbi azért is különösen fontos, mert a 2008-tól bevezetendő Vízum Információs Rendszer, és vele együtt a biometrikus információk gyűjtése a tervek szerint 2009-ben az Oroszországi Föderációra is kiterjed, aminek következtében elengedhetetlenné válik a vízumkérelmezők személyes megjelenése. Ily módon viszont elkerülhető, hogy az ügyfelek több ezer kilométert utazzanak egy-egy kérelem beadásához.

A főkonzulátus segíti a regionális gazdasági együttműködést is. A városban 2005 óta működik magyar kereskedelmi képviselet, amely a továbbiakban a főkonzulátus kereti között tevékenykedik. Az iroda jelentős mértékben hozzájárult a gazdasági kapcsolatok fellendítéséhez. Szverdlovszk megye és Magyarország között az éves áruforgalom értéke tavaly 200 millió USD körül alakult, ami a 2005. évhez képest 50%-os növekedést jelent.

A jekatyerinburgi főkonzulátus létesítésével párhuzamosan tiszteletbeli konzul is működik a városban Vlagyimir Kuzjusin személyében, aki a főkonzulátus ünnepélyes megnyitása alkalmából vette át a tiszteletbeli konzuli szimbólumokat. E kettősséget a konzuli terület hozzávetőlegesen 5 millió négyzetkilométernyi kiterjedése és a gazdasági kapcsolatok élénkítésének szándéka indokolja.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását