2024. március 29. - Auguszta

Nem érvényesülhet a sport hagyományos felfogása

A hivatásos sport "gazdasági dimenziójának" hatalmasra duzzadása immár azzal fenyeget, hogy nem érvényesülhet a sport hagyományos európai felfogása, szellemisége - állapította meg az Európa Tanács (ET) Parlamenti Közgyűlése csütörtökön, az "európai sportm
2008. január 24. csütörtök 13:34 - Hírextra

Az "európai sportmodell" fogalmát a strasbourgi fórum úgy határozta meg, hogy az olyan demokratikus modell, amely biztosítja, hogy a sport mindenki számára nyitva álljon, és amelynek két fő pillérét a pénzügyi szolidaritás, illetve a verseny előtti nyitottság elve jelenti. A hivatásos sport egyes ágaiban azonban annyira megerősödött a gazdasági szempontok súlya - különösképpen a tévéközvetítési jogokkal kapcsolatosan -, hogy az már veszélyezteti az "európai sportmodell" értékeit.
Az Európa Tanács ezért felszólítja a tagországokat, hogy tegyenek intézkedéseket a sportszövetségek autonómiájának megőrzése érdekében.

A vitában felszólalt Michel Platini, az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) elnöke. Az UEFA teljes támogatásáról biztosította az ET kezdeményezését. Felhívta a figyelmet arra, hogy a közhiedelemmel ellentétben az európai sport 99 százalékban önkéntes alapú, nonprofit tevékenység. Ezért - mondta - őrizni kell a sportszövetségek önállóságát, pénzügyi szabadságát, hogy ne essenek áldozatul annak a szemléletnek, amely csak a profittermelésben látja a versenysport egyetlen értelmét, amely a küzdelmet és az önfegyelmet showműsorrá szeretné átlényegíteni.

Platini megjegyezte, hogy a sportnak a közéletre is áldásos hatása van, hiszen a nemes versengésben az egyének megélhetik helyi, regionális, nemzeti, illetve európai identitásukat egyaránt.

Az UEFA - tette hozzá - igyekszik mindent megtenni a sporttól idegen jelenségek leküzdése érdekében. E jelenségek közül a túlzott kommercializálódás mellett kiemelte a pénzmosást, a bundát, valamint a stadionokban, illetve azok környékén megnyilvánuló szélsőségességet, idegengyűlöletet.


Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását