2024. február 22. - Gerzson

Kávéval a rák ellen

Amerikai kutatók megállapították, hogy napi 3 csésze kávé fogyasztása megelőzheti a petefészek rákos elváltozását, ugyanis ötödére csökkentheti a betegség kialakulásának megjelenését. A kávé jótékony hatása még inkább érvényesül azoknál a nőknél, akik nem
2008. január 24. csütörtök 10:51 - Hírextra
A kutatók 1976 és 2004 között 122 000 amerikai ápolónő esetében vizsgálták az életmódjuk és egészségi állapotuk közti összefüggést. A vizsgálat részeként Dr. Shelley Tworoger 80 000, petefészekrákban szenvedő nő étrendjét hasonlította össze.

Tapasztalatai szerint azoknál a nőknél, akik legalább 3 csésze kávét ittak naponta, 20%-kal kevesebb volt a rákos megbetegedés aránya, mint kávét nem fogyasztó társaiknál. Mindent egybevetve a legjobb eredményeket a kutatás során azok a nők érték el, akik a kávé fogyasztása mellett nem szedtek hormontablettát, és nem jártak hormonkezelésre sem. Míg az előbbieknél a betegség kialakulásának lehetősége 35%-kal csökkent, utóbbiaknál 43%-kal.

A kutatók tehát fordított arányt figyeltek meg a koffeinbevitel és a rák kialakulása között, de egyelőre még számukra sem teljesen világos, mivel magyarázható az, hogy a koffein védelmet nyújt a petefészekrák kialakulásával szemben, ezért Dr. Tworoger további vizsgálatokat szorgalmaz. Az amerikai rákkutató, Josephine Querido szerint korábbi tanulmányok eredményei ellent mondanak a most feltárt összefüggésnek.

A kávéfogyasztás haszna és kockázata hosszú ideje képezi vita tárgyát. Korábbi kutatások például azt állapították meg, hogy csökkenti az Alzheimer- és a Parkinson-kór, a cukorbetegség, az epekő és a köszvény kialakulásának kockázatát, míg más tanulmányok pedig a kávé káros hatásaira hívják fel a figyelmet. Ezek szerint túlzott fogyasztása többek között szorongáshoz, alvászavar és palpitáció (szívdobogásérzés) kialakulásához vezethet, és növeli a koraszülés esélyét is.
Forrás: vital.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását