2024. május 14. - Bonifác

Hat alpolgármester hiányzik

Pest megye hat településének nincs alpolgármestere a 2006-os önkormányzati választások óta, ami törvényellenes állapotot jelez, mert a jogszabály szerint a testület működőképességének biztosításához kötelező lenne ennek a posztnak a betöltése - közölte a
2008. január 24. csütörtök 16:35 - Hírextra

Dombovári Ottó elmondta, hogy az esetek többségében azért maradt üresen az alpolgármesteri szék, mert a polgármester kisebbségben van a testület többségével szemben. Ahhoz pedig, hogy a település irányításában érvényt szerezzen az elképzeléseinek, szüksége van támogatói körének megerősítésére. Mivel az alpolgármester személyének kiválasztása az ő jogköre, rendszerint hozzá húzó embert jelöl a posztra, akit viszont, éppen a többség súlyának fenntartására, a testület rendre nem fogad el, így fennmarad a törvényellenes állapot - tette hozzá.

Törökbálinton a most tartott időközi választás eredményeként megoldódhat e helyzet, mert az újonnan megválasztott polgármester már élvezi a testület többségének támogatását, így az alpolgármester megválasztásában is konszenzus várható. Áporkán e hét vasárnapján tartanak időközi választást, ahol szintén esély lehet a törvényellenes állapot megszüntetésére - utalt rá az elnökhelyettes. Solymáron, Pilisjászfalun, Pilisborosjenőn, Vácdukán viszont továbbra sincs alpolgármester, ami a többi között akkor okozhat gondokat, ha a polgármester megbetegszik, és nincs, aki a testületet összehívja. Ilyen szituáció alakult ki nemrég Verőcén, ahol alpolgármester híján a testület hónapokig nem ülésezett. Azóta itt már egyezségre jutottak az alpolgármester személyében.

A közigazgatási hivatal több esetben is törvényességi észrevételt tett az érintett települések önkormányzatainál, jelezve a jogtalan állapotot, de a hivatal jogköre csupán eddig terjed, mert például nem oszlathatja fel a testületet.

Az észrevétel után a címzett polgármesterek újból jelöltek valakit, akit aztán a testület többsége elutasított, konzerválva ezzel a másfél éve tartó patthelyzetet. Ezen állapot felszámolásához szükség lenne az önkormányzati törvény finomítására - szögezte le az elnökhelyettes.

Addig a hivatal javaslata szerint az alpolgármester nélküli önkormányzatok testületeinek célszerű lenne egyezségre jutni, hogy a polgármester akadályoztatása esetén a korelnököt, vagy az ügyrendi bizottság elnökét hatalmazzák fel a testület összehívásának jogával - emelte ki Dombovári Ottó.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását