2024. április 30. - Katalin, Kitti

Nyilvánosságra hozták a Lábán Rudolf-díj jelöltjeit

A magyar kortárs tánc legszínvonalasabb alkotásainak és alkotóinak elismerésére, népszerűsítésére alapított Lábán Rudolf-díjak ez évi jelöltjeinek listáját kedden hozta nyilvánosságra a kuratórium; a két elismerést február 12-én adják át Budapesten.
2008. január 22. kedd 18:50 - Hírextra

A 20. századi európai modern táncművészet legjelentősebb újító személyiségéről, Lábán Rudolfról elnevezett elismerést 2005-ben alapította a Trafó Kortárs Művészetek Háza és a MU Színház.
A Trafó közlése szerint a díjak odaítélésére az alapítók olyan független esztéták, kritikusok és szakújságírók közösségét kérték fel, akik évek óta rendszeresen elemzik, értelmezik és népszerűsítik a kortárs tánc-szcéna jelenségeit. A legjobbak közé sorolt koreográfiák alkotói közül ketten jelentős pénzjutalomra számíthatnak az elismerést alapító két fővárosi színház felajánlásának köszönhetően - a fél- és másfélmillió forintos összeget a művészek következő előadásukhoz használhatják fel.

Az ez évi nomináltak listáján tíz produkció szerepel: A tavasz ébredése (Debreceni Csokonai Színház, rendező-koreográfus: Horváth Csaba), az Instinct (Frenák Pál Társulat, rendező-koreográfus: Frenák Pál), A T.E.S.T. (MU Színház-KET-GKImpersonators, koreográfus: Gergye Krisztián), az Üvegbura (Budapest Tánciskola, koreográfus: Hadi Júlia), az EX-IT 2 (Magyar Nemzeti Balett Alapítvány Stúdió Együttese, koreográfus: Kun Attila).

Jelölt még az In your eyes my face remains (Magyar Nemzeti Balett Alapítvány Stúdió Együttese, koreográfus: Lukács András), a "Nagyon jól vagyok, lszi ne keress!" (koreográfus: Pataky Klári), a Tér-forma-nyelv (MU Terminál, koreográfus: Fodor Zoltán), a Hic et nunc (MU Színház, Magenta II., koreográfus-előadó: Kovács Gerzson Péter), és az Altera pars (Közép-Európa Táncszínház, koreográfus: Virág Melinda).

A díj első átadásakor, 2006-ban (még más rendszerben) Frenák Pál, Goda Gábor, Horváth Csaba, Kovács Gerzson Péter, Kun Attila, Ladányi Andrea és Nagy József egy-egy alkotását tüntette ki a szakmai zsűri.

A második alkalommal, 2007-ben a 12 nominált koreográfia közül a MU Színház díját Szász János rendező adta át a szakmai zsűri döntése alapján Réti Annának a Lélek pulóver nélkül című szóló koreográfiájáért. A Trafó díját Tóth Krisztina költő adta át Horváth Csabának, saját társulata, a Fortedanse számára készített &Echó című darabjáért.

A zsűri tagja Fuchs Lívia tánctörténész, tánckritikus, Halász Tamás kritikus, muzeológus, Koren Zsolt újságíró, szerkesztő, Kutszegi Csaba szerkesztő, tánckritikus, Mestyán Ádám esztéta, Nánay István színházkritikus, Péter Márta újságíró, Rényi András esztéta, Százados László művészettörténész és Szilágyi Szilvia Sisso újságíró.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását