2024. május 2. - Zsigmond

Képzőművészet támogatását szolgáló "egyszázalékos" törvény

Ha a parlament elfogadja, legkésőbb 2009. január 1-jén életbe léphet az a törvény, miszerint minden állami beruházás egy százalékát a kortárs magyar képzőművészet támogatására, műalkotások készítésére kell majd fordítani - közölte Hiller István oktatási é
2008. január 22. kedd 16:44 - Hírextra

A távirati iroda annak kapcsán kereste meg Hiller Istvánt, hogy a Reneszánsz Év megnyitóján hétfőn bejelentette: még tavasszal törvényt alkot a parlament a kortárs képzőművészet támogatására.

A tárcavezető felidézte, hogy a jogszabályról szóló javaslatot az elmúlt év végén vitte a kormánykabinet elé, amely támogatásáról biztosította azt.

Elmondta, hogy a márciusban a kormány elé terjesztendő javaslat szerint az állami támogatással épülő beruházás helyszínén, illetve környezetében kell felállítani vagy kiállítani a beruházás részeként megvalósuló kortárs művészeti alkotást. Útépítés esetén - együttműködve a régió tanácsával - a megépülő szakasz régiójában vagy közvetlen környékén helyeznék el az alkotást.

"Ez a gondolkodásmód a beruházást és a beruházás környezetét, az épületet, a beruházást magát és a kultúrát egy egységes egészként kezeli, ennek megfelelően a költségvetésébe építi a kultúrára, a kortárs művészetre fordított összeget" - mutatott rá Hiller István.

A beérkező pályázatokat szakértők fogják elbírálni, ebben az Oktatási és Kulturális Minisztérium, valamint a kormányzat nem, illetve csak kisebbségi létszámban kíván részt venni - hangsúlyozta.
A miniszter úgy vélte: a javaslat elfogadására "jó esély van".

Hozzátette: a gyakorlat az Európai Unió több államában, köztük több dél-német tartományban, Franciaországban és Olaszországban már él.

Magyarországon is van példa hasonló gyakorlatra: a Magyar Universitas Program felsőoktatási beruházásainál - a szaktárca kezdeményezésére - a felsőoktatási intézmények és a beruházók a közöttük létrejött szerződésekben vállalták, hogy a magántőke segítségével elindított fejlesztések összértékének 1 százalékát - vagyis 2005 és 2008 között összesen csaknem 1,75 milliárd forintot - a létesítmények részét képező új, kortárs képző- és iparművészeti alkotások létrehozására fordítják.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását