2024. április 20. - Tivadar

A prágai tavasz a Tháliában

A prágai tavasz eseményeit idézik fel a Színház és emlékezet 1968-2008 című rendezvényen, amelyet pénteken tartanak Budapesten, a Thália Színházban - tájékoztatta a szervező Cseh Centrum az MTI-t.
2008. január 20. vasárnap 12:00 - Hírextra
A program keretében mutatják be Václav Havel világhírű cseh író, drámaíró, volt köztársasági elnök Kérem, röviden! (Prosím strucne) című könyvét - közölte Gál Róbert, az intézmény kulturális referense.

A 2006-ban megjelent önéletrajzi kötet az 1986-os Távkihallgatás életrajzi beszélgetéseinek folytatása, az azóta eltelt húsz évből tartalmaz dokumentumokat, naplójegyzeteket, munkatársaknak szóló elnöki instrukciókat irodalmi kollázs formájában.

A könyvbemutató után kiállítás nyílik a helyszínen Václav Havel, a drámaíró és világpolgár címmel, majd kerekasztal-beszélgetés tartanak, amelynek témája: "Hatvannyolc - ma".

Negyven évvel ezelőtt, 1968. január 5-én, Antonín Novotny csehszlovák köztársasági elnök leváltásával a kommunista párt (CSKP) első titkári pozíciójából, és Alexander Dubcek megválasztásával kezdődött meg a prágai tavasz. Az "emberarcú szocializmus" megvalósításának világszerte nagy érdeklődéssel követett kísérletét augusztusban a Varsói Szerződés öt tagállama (Szovjetunió, Magyarország, Bulgária, Lengyelország, NDK) hadseregeinek bevonulása szakította félbe.

Václav Havel a prágai tavasz idején aktív politikai szerepet vállalt, ezért a katonai intervenció után betiltották műveit és csak sörgyári munkásként tudott elhelyezkedni. A kommunista rendszer úgynevezett "normalizációja" ellen minden módon tiltakozott, számtalanszor volt vizsgálati fogságban, háromszor ítélték el, mintegy öt évet töltött börtönben.

Mindeközben nemzetközi hírű drámaíró és esszéista lett, műveit - amelyek a hetvenes-nyolcvanas években otthon csak szamizdat folyóiratokban jelenhettek meg - sok nyelvre lefordították, darabjait számos helyen játszották külföldön. Legismertebb darabjai közé tartozik a Kerti ünnepély, a Vernisszázs, A tiltakozás, az Audiencia, A kísértés, a Largo desolato, és a Koldusopera. Jól ismertek a Levelek Olgának címmel kiadott börtönlevelei (1983) és a Távkihallgatás című önéletrajzi beszélgetései (1986).

Václav Havel 1989 őszén, a "bársonyos forradalom" idején magától értetődően került a rendszerváltás erőinek élére, részt vett a Polgári Fórum (OF) megalapításában, a mozgalom jelöltjeként választották 1989-ben Csehszlovákia elnökévé. Első megbízatásának lejárta után, 1990-ben ismét ő lett az államfő két évre. 1992 nyarán - amikor belátható közelségbe került Csehszlovákia általa ellenzett megszűnése - lemondott tisztségéről. Az önálló cseh állam létrejötte után, 1993-ban őt választották a Cseh Köztársaság első elnökévé. Tisztségében 1998-ban újabb öt évre megerősítették, második és már nem hosszabbítható mandátuma 2003. február 2-ig szólt.

A prágai tavasz emlékére meghirdetett budapesti rendezvényhez kapcsolódóan január 27-én, vasárnap a prágai Nemzeti Színház előadása látható: Tom Stoppard cseh születésű brit drámaíró Rock,n,roll című darabját cseh nyelven, magyar szinkrontolmácsolással láthatja a közönség a Thália Színházban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását