2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Becses műkincseket adtak vissza

Olaszország visszakapott egy 2500 éves görög borkeverőedényt, amelyet több mint harminc éve loptak el és adtak el a New York-i Metropolitan Múzeumnak.
2008. január 18. péntek 21:41 - Hírextra

A maga nemében az egyik legpompásabb edényt Euphronius alkotta, s az Iliászhoz meg az Odüsszeiához kapcsolódó jelenetek láthatók rajta. Az edényt - egy kratért - bor vízzel való hígítására használták az ókorban.

"Általánosan elfogadott nézet, hogy ez a váza a művész legjobb alkotása" - mondta Francesco Rutelli olasz kulturális miniszter, amikor pénteken Rómában büszkén bemutatta az edényt, az eddigi egyik legbecsesebb visszaszerzett műkincset. Az ünnepségen részt vett elődje, Rocco Buttiglione - ő volt az, aki elindította az ország nagyszabású hadjáratát a területéről ellopott műkincsek visszaszerzésére.

Az edényt illetékesek szerint egy Rómához közeli helyről lopták el. A Metropolitan Múzeum 1 millió dollárért vásárolta meg 1972-ben egy amerikai műkereskedőtől, Robert Hechttől, aki ellen jelenleg eljárást folytatnak Olaszországban azzal a váddal, hogy lopott antik műkincsekkel kereskedik.

Olaszország 2006 februárjában egyezett meg a Metropolitan Múzeummal a 2008. január közepi visszaszolgáltatásról, ám a múzeum abba is belement, hogy további húsz antik műkincset is visszaad Olaszországnak.

A vázát más visszaszerzett műkincsekkel együtt tekinthetik meg az érdeklődők a Quirinale palotában március 2-ig.

Olaszország több tucat római, görög és etruszk műkincset szerzett vissza külföldi múzeumokkal történt megállapodások alapján, s cserébe azt ígérték az olasz kulturális illetékesek, hogy ugyanilyen jelentős műkincseket hosszú távra hajlandók kölcsönadni ezen intézményeknek.

Az erőteljes hadjáratnak köszönhetően olasz illetékesek szerint csökkent a nemzetközi illegális műkincskereskedelem, 2007-re mintegy 10 százalékkal 2006-hoz képest.

Rutelli azt mondta, hogy a harcot tovább kell folytatni, sőt kifejtette azt is, hogy egy amerikai magángyűjtővel kötött megállapodás révén a hadjárat tovább szélesedett. A New Yorki-i illetőségű Shelby White nagylelkűen felajánlotta, hogy 10 műkincset a gyűjteményéből visszaad Olaszországnak.

A tízből kilenc már a New York-i olasz konzulátuson van, s a tizediket, egy szintén 2500 éves görög vázát két év múlva kapja vissza Olaszország. Ez az első eset, hogy Olaszországnak sikerült magángyűjtővel megegyeznie az Egyesült Államokban ilyen ügyben.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását