2024. április 18. - Andrea, Ilma

Háborús filmek a potenciális Oscar-jelöltek

A második világháborútól az iraki konfliktusig - főként háborús témájú dokumentumfilmek szerepelnek azon a 15 produkciót felsorakoztató listán, amelyet a potenciális Oscar-díj jelöltekről hétfőn hozott nyilvánosságra az Amerikai Filmakadémia.
2007. november 20. kedd 15:49 - Hírextra

A filmek közül választja ki az akadémia januárra azt az öt alkotást, amelyből a februári díjátadó ceremónián kikerül majd a kategória 2007-es Oscar-díjasa.

A több mint tucatnyi dokumentumfilmből nyolc foglalkozik a múlt és jelen háborúival.

A dárfúri polgárháborút a Devil Came on Horseback című alkotás mutatja be. A No End in Sight Charles Ferguson filmrendező személyes értékelése az amerikaiak Irakban játszott háborús szerepéről. A Body of War egy megbénult katona hazatérését követi Irakból. A közel-keleti országban játszódik Operation homecoming: Writing the Wartime Experinece című dokumentumfilm is.

Az afgán háborús konfliktus egyik áldozatáról szól a Taxi to the Dark Side. A Nanking a japán katonák 300 ezer polgári áldozatot követelő 1937-es kínai mészárlásáról szól - ez a tényfeltáró film egyébként diplomáciai bonyodalmakat okozott Kína és Japán között.

Hirosima és Nagaszaki atombombázása jelenik meg a White Light/Black Rain című műben, a The Rape of Europa pedig annak járt utána, hogyan rabolták el a nácik a második világháború alatt az európai műkincseket.

Bekerült az Oscar-verseny mezőnyébe Michael Moore sztár-dokumentumfilmes Sicko című produkciója is az amerikai egészségügyi rendszer visszásságairól, valamint az abortusz körül folyó küzdelmeket bemutató Lake of Fire és a Please, Vote for Me című film, amely kínai gyerekekről szól, akik választásokat tartanak. Az In the Shadow of the Moon az Apolló-11 űrexpedícióját dolgozza fel, a The King of Kong: A Fistful of Quarters egy videojáték-verseny kulisszatitkait tárja fel.

Vallási témával szerepel a For the Bible Tells Me So, autista gyerekek zenei produkcióját ábrázolja az Autism: The Musical, a The Price of Sugar a haitii cukornádültetvényeken dolgozók nyomorúságos életével szembesíti a nézőket, A Promise to the Dead: The Exile Journey of Ariel Dorfman című film pedig Salvador Allende egykori chilei elnök kulturális tanácsadójának sorsát eleveníti fel.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását