2024. április 20. - Tivadar

Átadták a Kultúra Magyar Városa címeket

Miskolc, Gyula és Tokaj kapta idén a Kultúra Magyar Városa címet; az elismeréseket Schneider Márta, az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) szakállamtitkára adta át a települések vezetőinek pénteken Budapesten, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipa
2008. január 18. péntek 16:28 - Hírextra

Schneider Márta a díjátadó ünnepségen kiemelte: a cím viselésére jogosult városok sokat tesznek kulturális vonzerejük megőrzéséért és növeléséért.

A címet Miskolc a megyei jogú városok kategóriájában, Gyula a tízezer lakos feletti városok között, Tokaj pedig a tízezer lakos alatti városok kategóriájában nyerte el.

A szakállamtitkár a nyertes városokat méltatva Miskolcról szólva elmondta: a város kezdeményezéseivel évek óta címlapon szerepel. Gyula kapcsán az uniós támogatások hatékony felhasználását említette, míg Tokaj esetében kiemelte: a város nemcsak a bor, hanem írótábora révén az irodalom fellegvára is.

Az OKM az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztériummal, a Külügyminisztériummal, valamint turisztikai és önkormányzati szervezetekkel együttműködésben harmadik alkalommal hirdetett pályázatot a cím elnyerésére, a felhívásra összesen 21 pályamű érkezett.

A kiválasztott városoknak az OKM 1-1 millió forintot, az ÖTM pedig 2-2 millió forint értékű promóciós lehetőséget ajánlott fel a Magyar Turizmus Zrt.-n keresztül.

Schneider Márta kitért arra, hogy a kulturális tárca idén közös honlapot hoz létre az összes eddigi nyertes város számára.

Orosz Lajos, Miskolc alpolgármestere a díj átvétele után úgy vélekedett: a 800 éves város egyebek mellett természeti és építészeti örökségével, valamint képzőművészetével, grafikai biennáléjával, szimfonikus zenekarával vált méltóvá a címre.

Erdmann Gyula, Gyula alpolgármestere a városról szólva a Gyulai Várszínházat, valamint a hagyományos, de az idei Reneszánsz Év fényében különös jelentőséget kapó Reneszánsz karnevált emelte ki.

Major János, Tokaj polgármestere elmondta, hogy a város évente több mint egymilliárd forintot költ kulturális rendezvényekre. A tokaji borászatot a magyar borászat fellegvárának nevezve elsősorban a borral összefüggő programokat emelte ki.

A Kultúra Magyar Városa díjjal olyan városi helyi önkormányzatok munkáját ismerik el, amelyek a kulturális, művészeti életet kiemelkedően fejlesztik, támogatják és kulturális értékeiket példaértékűen mutatják be.

A Kultúra Magyar Városa 2008 cím elnyerésére 2007. szeptember 30-ig lehetett pályázni. A cím létrehozását a Megyei Jogú Városok Szövetsége kezdeményezte, a pályázatot 2005-ben hirdette meg először a kulturális, a belügyi és a külügyi tárca.

Az első évben Kecskemét, Keszthely és Vasvár kapta meg az elismerést. A címet a nyertes városok - az adományozás évének megjelölésével - korlátlan ideig használhatják, ez a szaktárca korábbi közlése szerint jelentős szerepet játszhat többek között a városmarketingben, a kommunikációban, pályázatok benyújtásánál.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását