2024. május 5. - Györgyi

Összeszámolják a hajléktalanokat

Hajléktalanokat számol össze a Február Harmadika Munkacsoport a fővárosban és lehetőség szerint a vidéki városokban, amelyen még a párizsi statisztikai hivatal is részt vesz megfigyelőként, átvéve a magyar demográfusok és statisztikusok tapasztalatait - m
2008. január 17. csütörtök 21:21 - Hírextra

A február 3-i számlálásra azért van szükség, mert a szervezet szeretné elérni, hogy a 2011-es hivatalos népszámlálásból, amelyet az Európai Unió minden tagállamában végrehajtanak, ne maradjanak ki a hajléktalanok sem - mutatott rá.

Idén másodszor szerveznek hajléktalanszámlálást, melynek során a 2005-ös regisztrációt ismétlik meg, ahol a hajléktalanszállók lakóin és az utcai szolgálatot igénybe vevőkön kívül élőket igyekeznek feltérképezni. A felmérés Budapest-centrikus lesz, de vidéken is próbálnak minél több fedél nélkülit összeírni. A "népszámlálásban" közreműködhetnek a hajléktalanszállókon élők is, alapvetően pedig önkéntesek végzik párosával a munkát - közölte Győri Péter.

A fővárost számlálókörzetekre osztják, a Hungária körúton belül egy, az ezen kívül eső területeken pedig két négyzetkilométert kell bejárniuk az erre vállalkozóknak. A belvárosi körzetben 70, a külterületeken 240 körzetet hoztak létre. Az akciót egy éjszaka alatt kell lebonyolítani, hogy elkerüljék az állandó mozgásban lévő hajléktalanok kétszeres számolását - fejtette ki.

Győri Péter utalt arra, hogy terveik szerint mindig február 3-ra szervezik az összeírást, egyrészt mert ez az egyik legalacsonyabb átlaghőmérsékletű nap, másrészt pedig ezzel elkerülik, hogy a hétnek ugyanarra a napjára essen a számlálás.

Beszámolt arról, hogy három éve 1800 utcán lakó embert kutattak fel - ehhez járult 7000, hajléktalan szállást igénybe vevő -, ám az akkori felmérés nem volt teljes körű. Meglátása szerint az ezután következő időszakban nem csökkent a számuk.

Gurály Zoltán, a szervezet tagja a sajtótájékoztatón ismertette másik munkájukat, az évente végzett adatfelvételt, amelynek során minden érintettel egy 20 kérdésből álló ívet töltetnek ki név nélkül. Az immár tizedik alkalommal végzett kérdésfeltevésekből az ebben a társadalmi rétegben bekövetkező változásokra próbálnak következtetni. Annak érdekében, hogy vonzóbbá tegyék számukra a válaszadást, tombolanyereményeket sorsolnak ki közöttük.


Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását