2024. április 30. - Katalin, Kitti

Bocsánatot kell kérniük a vendéglátás miatt

Bojkottot hirdet egy befolyásos iszlám csoport az egyik legnagyobb indiai cégcsoport ellen, ha a tulajdonos nem kér bocsánatot azért, mert vendégül látta Salman Rushdie írót.
2008. január 17. csütörtök 18:17 - Hírextra

A New Yorkban élő Booker-díjas regényíró a héten szállt meg a Godrej család elegáns villájában Mumbajban (az egykori Bombay-ben), ahol született és felnőtt.

A vizit felbőszítette az indiai iszlám szervezeteket tömörítő Ulema Tanácsot. Szerintük a vendéglátó - aki egyébként Rushdie régi barátja - nem vette figyelembe a muszlimok érzékenységét. "Nagyon reméljük, hogy Godrej úr ráeszmél, mennyire megbántott minket és bocsánatot kér" - mondta a tanács szóvivője. "Amennyiben erre nem kerül sor, bojkottra hívunk minden muszlimot a vállalata termékei ellen."

Rushdie 1989-ben megjelent Sátáni versek című regénye hatalmas felzúdulást váltott ki az iszlám világban. Khomeini ajatollah, Irán vallási vezetője még a publikáció évében halálos ítéletet hozott ellene. A szerző kilenc évig bujkált az iszlám szélsőségesek elől. Tavaly júniusban II. Erzsébet brit uralkodó lovaggá ütötte, ami ugyancsak sok muszlimot felháborított.

Indiában egyébként egy másik író, a Bangladesből svédországi emigráció után Kalkuttába települt Taszlima Naszrin jelenléte is vallási feszültséget okoz. A 45 éves asszonyt - aki 1994-ben menekült el hazájából, miután vádat emeltek ellene azon a címen, hogy Szégyen című könyvével "bűnös módon megsértette a muszlim vallási érzéseket", művét istenkáromlás címén betiltották, sokan pedig halált követeltek rá - rendszeresen megfenyegetik és tüntetnek ellene. Tavaly novemberben odáig fajult a helyzet, hogy a hatóságok elköltöztették a városból Új-Delhibe, egy rejtekhelyre.
A Godrej-famíliának a többi között a vegyiparban, az informatikában és az ingatlanüzletben vannak érdekeltségei.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását