2024. április 20. - Tivadar

Új terápiás eljárást mutattak be

A születéskor elszenvedett oxigénhiány okozta légzési, keringési, idegrendszeri károsodások kivédésére alkalmas az az új terápiás eljárás, melyet a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikája mutatott be sajtótájékoztatón szerdán Budapesten.
2008. január 16. szerda 14:20 - Hírextra

Szabó Miklós, a Gyermekintenzív Osztály vezetője az MTI kérdésére válaszolva elmondta: az új eljárás, melynek lényege, hogy az oxigénhiányos állapot után lehűtik a csecsemő testhőmérsékletét, átlagosan 30-35 százalékkal képes csökkenteni a maradandó károsodást szenvedettek számát.
Hozzátette: az eljárást Magyarországon 2003-óta, kísérleti jelleggel alkalmazzák a Semmelweis Egyetemen évente 100-200 csecsemőn. Ez alatt az időszak alatt mellékhatások nem jelentkeztek, ezért szélesebb körben is elkezdhetik a használatát.

A klinika bemutatta annak a hat betegfigyelő monitornak az egyikét is, melyet az MVM Trade Zrt. 10 millió forintos adományából vásároltak. Az osztályvezető újságírói kérdésre válaszolva elmondta: az új eljárás sokkal nagyobb odafigyelést és modernebb műszereket igényel, s ezért döntöttek úgy, hogy a cég által felajánlott 10 millió forintból az ehhez a terápiához szükséges monitorokat vásárolják meg.
Tulassay Tivadar, a Semmelweis Egyetem rektora úgy fogalmazott: egy olyan "vitális" ágazatban, mint az újszülöttgyógyászat, ahol a megszületettek nyolc százaléka nem egészségesen jön a világra, nagyon fontos a kívülről jövő adakozás, mert csak így tudják finanszírozni a gyógyításukhoz szükséges műszerek beszerzését.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását