2024. április 27. - Zita

A múlt esztendő az elveszett illúziók éve volt

A múlt esztendő az elveszett illúziók éve volt Veszprémben; a jobboldali városvezetés egy éve alatt duplájára nőtt az adósságállomány, jelentős tervezett bevételek maradtak el, s már a bérek fizetésére is hitelt kell felvenni - mondta Hartmann Ferenc, a v
2008. január 15. kedd 22:10 - Hírextra
Az ellenzéki frakcióvezető hangsúlyozta: a fideszes városvezetés több milliárd forintos bevételt tervezett 2007-ben ingatlanok értékesítéséből, ezzel szemben csak 580 millió forint folyt be az év végéig. A Gyermekek Házát értékesítették, noha arra viszont azt mondták a 2006. októberi győzelmük után, hogy az a ház nem eladó - tette hozzá Hartmann Ferenc.

Rámutatott arra is, hogy szerinte végkiárusítást rendez a fideszes városvezetés, hiszen számos ingatlant árulnak, s eladásra kínálják a belvárosi parkolóházat is, holott legalább még kettőt kellene építeni. A Fidesz azt is hangoztatta az önkormányzati kampányban 2006 őszén, hogy szó sem lehet iskolák bezárásáról, ezzel szemben megszüntették a Nagy László Általános Iskolát - mondta Hartmann Ferenc.

Pénzbehajtás zajlik a városban, az összes közüzemi díj és helyi adó "messze az inflációt meghaladó mértékben emelkedett" januártól és szó sincs a polgármesteri kampányban ígért ingyenes parkolásról - hangoztatta a szocialista politikus, hozzátéve, hogy az MSZP-frakció nem a drasztikus, hanem a többlépcsős és szerényebb mértékű díj- és adóemelésekkel értett volna egyet.

A frakcióvezető közlése szerint a veszprémi önkormányzat adósságállománya a hitelekkel együtt meghaladja a négymilliárd forintot. Ősszel 500 millió forint hitel felvételéről döntött a polgári többségű testület, de annak egy részét már bérfizetésekre kénytelenek fordítani - hangsúlyozta az MSZP veszprémi frakcióvezetője.

Hartmann Ferenc rámutatott: a fejlesztési koncepciókban szerepel például vasútvonal kiépítése a szentkirályszabadjai repülőtérig, illetve Veszprém és Balatonalmádi között (90 milliárd forintos beruházás lenne), továbbá a Séd-völgy rehabilitációja, azaz szórakoztató és kultúrcentrum létesítése (4,5 milliárdos projekt) és még néhány kisebb fejlesztés megvalósítása, amelyekhez összesen kétmilliárdos önrészre lenne szüksége a városnak. Ez irreális összeg, különösen az ijesztő méretű adósság- és hitelállomány mellett, ami egyben a tervek irreális voltát is mutatja - vélekedett az ellenzéki képviselőcsoport vezetője.

Hartmann Ferenc végül arra emlékeztetett, hogy a megyeszékhelyek közül egyedül Veszprém kapta meg a régiós társfejlesztési pólus rangot, azaz Székesfehérvárral egyenrangú centrum a közép-dunántúli régióban. Véleménye szerint a fideszes vezetésű Veszprémnek nem versenyezni kellene a szocialista irányítású Székesfehérvárral, hanem párbeszédet folytatni és együttműködni. Egymásra vagyunk utalva, csak együtt érhetünk el például pályázati sikereket - mondta a frakcióvezető.

Debreczenyi János, Veszprém polgármestere az MTI-nek elmondta: az ő elvei szerint a képviselő-testületnek összefogva, városi célokért kell küzdenie és nem egymással hadakoznia. Rámutatott arra, hogy például a 2007. évi költségvetést egyetlen ellenszavazattal fogadta el a testület, ami azt is jelzi, hogy nem irreális és nem illuzórikus célokat tűztek ki. Az egyetlen ellenszavazat Hartmann Ferencé, a korábbi alpolgármesteré volt - tette hozzá.

Debreczenyi János szerint a város szocialista frakcióvezetője által elmondottakban sok a csúsztatás, a téves közlés, ezért megfontolja, hogy a közeli napokban sajtótájékoztatót tartson és azon cáfolja meg tételesen az elhangzott állításokat. A polgármester végül azt hangsúlyozta, hogy Veszprém természetesen együttműködésre törekszik Székesfehérvárral.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását