2024. március 29. - Auguszta

Ifjúkori alkoholizmus

Jelentős szerepe lehet az ifjúkori alkoholizmus kifejlődésében a moziban látott rossz példának - állapították meg német tudósok.Szülők és pedagógusok gyakran beszélnek arról, hogy az ifjúság azért fogyaszt alkoholt, mert sokfelé rossz példát lát - például
2008. január 11. péntek 16:00 - Hírextra
Ezt sokan nem veszik komolyan, mert afféle szubjektív, megalapozatlan előítéletnek tartják. Az International Journal of Epidemiology című tudományos folyóiratban megjelent vizsgálat azonban pontosan, számokban kifejezve igazolta a "szóbeszédet".

Egy német kutatócsoport tagjai 27 német iskolában 5581 diákot kérdeztek meg ezzel a kérdéssel kapcsolatban. A Németországban látható 398 amerikai filmből véletlenszerű kiválasztással ötven címet emeltek ki és másodperces pontossággal följegyezték, hogy milyen jelenetekben, mennyi ideig lehetett látni a szereplőket, miközben bármilyen formában szeszt fogyasztanak. A 398 amerikai filmalkotás 88 százalékában jelentek meg a szereplők pohárral, vagy egyenesen üveggel a kezükben.

A gyerekeket megkérdezték, hogy az ötven címből melyik filmet látták. Azt is tudakolták, hogy szülői egyetértés nélkül hányszor ittak alkoholt, sőt hányszor fordult elő, hogy egy alkalommal öt italnál többet fogyasztottak.

A német iskolások átlagban 3,44 órányi italozást láttak a filmvásznon. Azt is elmondták, hogy szülői jelenlét nélkül 36,6 százalékuk ivott már és 18,1 százalék olyan módon is, hogy ötnél több italt öntött le a torkán. A fiatalok alkoholfogyasztása és a moziban látott italozás között szoros párhuzamosság volt - állapították meg a kutatók.

A szakemberek számítása szerint azok a német tizenévesek, akik a legtöbb amerikai filmet nézték, mintegy háromszoros valószínűséggel fogtak poharat szüleik távollétében, sőt időnként keményebben alkoholizáltak, mint azok, akik nem jártak moziba. A vizsgálatot végző munkacsoport tanulmányában azt a következtetést vonta le, hogy az amerikai mozi világszerte érezhető uralma a fiatalok viselkedését globálisan képes rontani.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását