2024. április 24. - György

Hasmenést okozhat a rágó

A túl sok cukormentes rágózás jelentős fogyást és súlyos hasmenést okozhat - óvnak német kutatók. A cukormentes rágógumik édesítőszerként szorbitot tartalmaznak, mely hashajtó hatású. A szorbit több gyümölcs, így a körte, szilva, alma és a cseresznye levé
2008. január 11. péntek 19:41 - Hírextra
A British Medical Journalben német kutatók tanulmánya két páciens példáját közli, akik napi 20 darab körül fogyasztottak a cukormentes rágógumiból.

Egy 21 éves nő már nyolc hónapja hasmenéstől és gyomorfájdalomtól szenvedett, 11 kilogrammot fogyott és átesett egy sorozat kellemetlen vizsgálaton, mire az orvosok rájöttek, hogy rágózási szokása áll a bajok hátterében.

A másik esetben a férfipáciens kórházba került, miután 22 kilogrammot fogyott egy év alatt és szintén hasmenéstől szenvedett.

Mindkét esetben a rágógumi okozta a problémát, mellyel 20 és 30 gramm közötti szorbitot vettek magukhoz naponta. Egy darab rágógumi mintegy 1,25 grammot tartalmaz az édesítőszerből.
Jürgen Bauditz berlini gasztroenterológus, a tanulmány szerzője szerint már 5-20 gramm szorbit kisebb gyomorproblémákat, görcsöt, puffadást okozhat, 20 grammnál több pedig hasmenést és jelentős súlyvesztést.

Jó hír, hogy a szorbit étrendből való kiküszöbölésével a rendellenességek is megszűntek, a legyengült páciensek visszanyerték súlyukat.

A szorbitot számos más élelmiszerben sőt gyógyszerben használják adalékként, érdemes ezért az általában apró betűkkel jelzett összetételt is elolvasni egy-egy termék vásárlása és fogyasztása előtt. A szakirodalomban mintegy húsz éve, a szorbit mesterséges édesítőszerként való elterjedése óta jelennek meg adatok az arra érzékeny egyéneknél kiváltott mellékhatásairól, főképp hashajtó hatásáról.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását