2024. május 2. - Zsigmond

Guantánamó ellen tüntettek Magyarországon

A guantánamói fogolytábor működése ellen tüntetett az Amnesy International az Amerika Egyesült Államok nagykövetsége előtt a tábor fennállásának hatodik évfordulóján pénteken Budapesten.
2008. január 11. péntek 17:10 - Hírextra
A demonstráción bemutatták, hogyan bánnak a foglyokkal a táborban. A rabok helyzetét a tizenöt, narancssárga fogolyruhába öltöztetett aktivista mutatta be, akiknek a fején fekete csuklya volt, őrzőik pedig folyamatos félelemben tartották őket. A további, emberjogi aggályokra egy "guantánamói" kihallgatási jelenettel hívták fel a figyelmet, melyben a rabot éheztették, többször megrugdosták és megfenyegették.

"Egy kihallgatási jelenet megjelenítése a legjobb példa arra, hogy milyen jogsértések vannak Guantánamón" - nyilatkozta az MTI-nek Sebály Bernadett, az Amnesty International kampánykoordinátora.

Hozzátette: nemzetközileg 1100 parlamenti képviselő támogatja a tábor bezárását, ezért sikeresnek ítélik az amerikai kormányra való nyomásgyakorlást.

Korábban az Amnesty International az MTI-vel közölte: A genfi egyezmény tiltja a kínzást, a kegyetlen, az emberi méltóságot sértő bánásmódot, Guantánamóban ugyanakkor semmibe veszik ezeket az alapvető emberi jogokat.

George Bush amerikai elnök 2001 végén adott parancsot a tábor létrehozására, az első rabokat 2002. január 11-én szállították át Afganisztánból.

A börtön megnyitása óta összesen mintegy nyolcszáz embert vittek a táborba. Az Amnesty International információi szerint jelenleg körülbelül 300 embert tartanak fogva a bázison.
A tábort a 19. század végén hozták létre, a 20. század elején pedig az Egyesült Államok bérbe vette a telepet a kubai államtól.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását