2024. május 5. - Györgyi

"Sírjál Te is Merkel!"

Bár Hillary Clintonra még rendkívül nehéz harc vár az amerikai elnöki tisztség esetleges elnyeréséig, egyvalami biztos. Mégpedig az, hogy a korábbi first lady Németországot könnyeivel már meghódította.
2008. január 10. csütörtök 15:13 - Hírextra

Mindennél jobban bizonyítja ezt, hogy a Die Welt csütörtöki írásában a népszerűségét az utóbbi időben gyors ütemben vesztő Angela Merkel kancellárt is - megcsappant támogatottságának növelése érdekében - mielőbbi sírásra szólította fel. Sőt legfőbb riválisa, a szociáldemokrata pártelnök, Kurt Beck számára is könnyeket ajánlott arra az esetre, ha a legközelebbi választásokon kancellár akar lenni.

A tekintélyes német lap a nyilvánosság előtt könnyeivel küszködő Hillary példájára utalva a New Hampshire-i előválasztás legfőbb tanulságának azt nevezte: az embernek meg kell tanulnia sírógörcsöt kapni a legmegfelelőbb időben. Ez ugyanis különösen a politikusok számára akkor is sikert eredményezhet, ha a "jéghideg" politikai-hatalmi eszközök csődöt mondanak. "Azaz, sírjál Te is Merkel és Kurt Beck" - ajánlotta a Die Welt, feltéve a kérdést: "Könnyekkel a kancellári hivatalba" - ez lehet a jövő stratégiája?

Mindenesetre a politikai iránt érdeklődő német közvéleményt is erősen meghatották Clintonné könnyei. Olyannyira, hogy immár kutatók is foglalkoznak a kérdéssel: vajon azok valódiak voltak-e vagy nem. Hiszen korábban sokan, többször is kifogásolták, hogy a volt first lady túl merev, és túl kevés érzelmet mutat. S az iowai vereség után, a New Hampshire-i megmérettetés előtt valamit be kellett vetnie. Talán épp a könnyek voltak azok, amelyek a győzelemhez vezettek.

S ezután valósággal sorjáznak a kérdések. Vajon tud-e az ember "vezényszóra" sírógörcsöt kapni? Folyhatnak-e úgy a könnyek, hogy az ember nem sír? Léteznek-e hamis könnyek?
A szakértők szerint pusztán fiziológiailag egyszerű a válasz. Aki sír, annak valóban folynak a könnyei. Különösen a nőknél azonban már távolról sem ilyen egyszerű a dolog. A múlt század egyik legnagyobb írónője, filozófusa, a feminista mozgalmak nagy alakja, Simone de Beauvoir - aki épp szerdán lett volna 100 éves - egyszer azt nyilatkozta, hogy a nők esetében a sírás valójában kísérlet arra, hogy a vereségeket megpróbálják győzelemmé változtatni. A férfiak pedig különösen őszintétlennek tartják partnereik felettébb gyakori "könnykitöréseit".

S akkor mi az igazság? Német kutatók szerint a sírást meg lehet tanulni. Azaz már gyermekkorban el lehet sajátítani azt a képességet, hogy az ember vissza tudja tartani - vagy épp fakasztani tudja - könnyeit. Az pedig, hogy miért is sírunk, nem utolsósorban a kultúrák függvénye is.

Különösen a színésznők az érzelmi kitörések mesterei. Egy jó színésznőnek valójában nem kerül különösebb erőfeszítésébe", hogy a sírás érdekében "bolhából is elefántot" csináljon.

De akárhogy is van, a könnyek valódiak. Ráadásul csaknem mindig valamit jeleznek is. Nem véletlenül adta Jeffrey Kottler amerikai pszichológus néhány évvel ezelőtt "A könnyek nyelve" címet egyik legfőbb művének.

S hogy számításból-e, vagy nem, de Hillary Clinton rendkívül jól használta ezt a nyelvet. A krónikák szerint férje, Bill is kiválóan értette azt. Szakértők szerint valószínű, hogy Hillary éppen tőle tanulta.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását