2024. április 27. - Zita

Egymillió embert fenyeget a szegénység

Hozzávetőleg egymillió osztrákot, a lakosság tizenkét-tizenhárom százalékát fenyegeti a szegénység réme, csaknem a felüket tartósan - állapította meg az Osztrák Statisztikai Hivatalnak (SA) a 2004-2005-ös időszak vizsgálatán alapuló elemzése.
2008. január 10. csütörtök 15:17 - Hírextra

Összesen 1,57 millió ember került abba a helyzetbe a két év valamelyikében, hogy havi jövedelmét tekintve a 900 eurós szegénységi küszöb alá csúszhat. Közülük mintegy négyszázezer mindkét évben a legalacsonyabb jövedelmű kategóriába tartozott. A legveszélyeztetettebbek a nyugdíjasok.

A hivatal elemzése megállapította, hogy bizonyos "dinamizmus" figyelhető meg a szegénység határán egyensúlyozók között. 2005-ben - az előző évhez viszonyítva - 559 ezer ember került a szegénységi határ alá a 8,2 milliós országban, ezzel egyidejűleg csaknem ugyanannyian küzdötték fel magukat a küszöb fölé. Igaz, anyagi gyarapodásuk igencsak szűkös volt, átlag 50-150 euróval haladta csak meg jövedelmük a szegénységi határt, tehát továbbra is veszélyezettek maradtak.

Az elemzés következtetése az, hogy hosszabb időszakra kivetítve a lakosság 12-13 százalékát lehet - a hivatalosan megállapított mutató alapján - szegénynek vagy a szegénység által fenyegetettnek tekinteni.

Hasonló adatokat közölt a nemrégiben a Volkshilfe osztrák jótékonysági szervezet is, amely Margit Fischernek, a köztársasági elnök feleségének védnöksége alatt kampányt indított a szegénység ellen az alpesi országban.

Becslése szerint 420 ezer ember él akut szegénységben, de azok száma, akik folytonosan a szegénység peremén tántorognak, meghaladja az egymilliót. Az osztrákok közel egynegyede nem engedhet meg magának nagyobb összegű váratlan kiadást, 250 ezer embernek pedig gondot okoz a téli fűtésszámla kiegyenlítése. Minden huszadik, 19 éven aluli gyerek szegénynek tekinthető, a számuk eléri a 96 ezret.

Az 1999-es hat százalékról 2005-ben hétre emelkedett azoknak a kereseti lehetőséggel rendelkező háztartásoknak az aránya, amelyeket szegénység fenyeget. A kereseti lehetőség nélküli háztartások esetében még rosszabb az arány, ott 25-ről 28 százalékra ugrott a mutató. Ha nem volnának szociális juttatások és nyugdíjak, a lakosság 43 százaléka élne a szegénnyé válás árnyékában - vélekedett a szervezet.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását