2024. május 4. - Mónika, Flórián

Németh András és a villamosvezető

A kézilabda még mindig a csapatsportok egyik zászlóshajójának számít Magyarországon. A kérdés csak az a tavalyi, számunkra sikertelen női (8. hely) és férfi (9. hely) világbajnokság után, hogy meddig. A tegnapi elnökségi ülés után Sinka László főtitkárral
2008. január 10. csütörtök 15:32 - Pór Károly
Egy magyar szurkoló mindig elkeseredett, ha a kedvenceknek nem úgy megy a játék, ahogy szeretné, főleg akkor ha a csapat az egyik pillanatban még fantasztikusan játszik, aztán a következőben már pocsékul. A női válogatottnál ez már sajnos évek óta megfigyelhető tendencia. 2003-ban még vb döntőt játszottunk, aztán fél év múlva az olimpián már csak ötödikek lettünk. 2004-ben dobogósok voltunk a világbajnokságon, majd az Eb-én ismét az ötödikek, idén a vb-én pedig már csak nyolcadikak. Ráadásul egy meccsen belül is óriási hullámvölgyeket tudunk produkálni. Ezek után természetes, ha a szurkoló értetlenkedik, és szóba kerül a szövetségi kapitány leváltása is, hiszen a csapat nem teljesítette a kitűzött célt. Sinka László, a szövetség főtitkára ezt nem így gondolja: „Miért kellene leváltani valakit egy nyolcadik hely után? Körülbelül tízezer kérdést kapunk Németh András leváltásáról, de nem értjük miért kellene őt leváltani. Ha a villamosvezető rosszul vezet, de nem ütött el senkit, nem okozott kárt, csak mondjuk a váltót nem állította át, attól még nem kell őt meneszteni.”

Hát azért egy szövetségi kapitányt összehasonlítani egy villamosvezetővel, nem semmi teljesítmény! Főképp azért is sántít a hasonlat, mert maga Németh András utalt arra több nyilatkozatában, hogy valami nincs rendben közte és a csapat között, és neki is át kell gondolnia a jövőt. Még a tegnapi elnökségi ülés után is –melyen eldőlt, hogy Németh marad, segítője Zsiga Gyula viszont lemondott – azt nyilatkozta a szakember, hogy néhány játékossal bizony akad tisztázni valója. Sinka László ezzel szemben tagadta, hogy bármilyen feszültség lenne a játékosok és az edző között: „Erről nem lehet szó, semmiféle szakadék nem alakult ki a játékosok és közte, nincsenek morális problémák.”

A csapat egyenetlen teljesítményére viszont még Sinka sem tudott magyarázatot adni: „Rendkívül hullámzó volt a csapat játéka. Ezen kell változtatni, de ez nem is szakmai feladat, hanem inkább pedagógiai.” Igen, pedagógiai. Kérdés az, hogy Németh András milyen pedagógus, mert a szakmai hozzáértését senki sem vitatja.

Zsiga Gyula másodedző távozása is azért arról tanúskodik, hogy valami nincs rendben, hiszen a két szakember egy évtizede barátságban áll egymással, és nem is először dolgoznak együtt (egy rövid ideig már irányították közösen a válogatottat). Ezért érdekes, miért gondolhatta azt Zsiga Gyula, hogy nem tud tovább együtt dolgozni Németh Andrással. Sinka így kommentálta a Dunaferrel BL-győztes edző lemondását: „Minden kapcsolatban vannak hullámvölgyek, ez egy ilyen pillanat volt András és Gyula között. Ennek reális következménye, hogy valami változás történik, ezért én elfogadom a szakember döntését.” Zsiga Gyula a Pont FM 88.1 rádiónak adott nyilatkozatában így kommentálta az esetet: „Nagyon nehéz volt a döntés, mert nem akartam cserben hagyni Andrást. Ez egy folyamatnak az eredménye. Azért döntöttem így, mert a lehetőségek számomra beszűkültek a válogatottnál. Neki is és nekem is jobb lesz, hogy külön utakon tudunk járni.” Zsiga egy másik nyilatkozatában azt is elmondta, hogy a több helyen említett személyi ellentéteket nem a csapaton belül, a játékosok között érzi.

Ezek a szavak azért Sinka Lászlóéval szemben arról tanúskodnak, hogy igen is vannak feszültségek annál a válogatottnál, mely nagyon sokáig éppen a moráljáról volt híres. Ez persze egy sikertelen szereplés után valahol érthető is, de jó lenne gyorsan rendezni a sorokat, mert márciusban olimpiai selejtező elé néz a csapat, és ha ott nem megy a játék, akkor azt már nehéz lesz megmagyarázni…

Nem szabad megfeledkeznünk a férfi válogatottról sem hiszen a Skaliczki László vezette csapat ma hajnalban elutazott Norvégiába a jövő héten kezdődő (január 17. és 27. között tartandó) kontinenstornára. Az Eb tétje csapatunk számára, hogy kiharcolja az olimpiai kvalifikációs tornán való indulás jogát.

Ez az első hat közé kerüléssel már elérhető lenne, ezért ez a fő cél - mondta Sinka László, majd hozzátette, hogy ha helyezésben nem sikerül ezt teljesíteni, akkor olyan pozícióban kell végeznünk, amely révén szerepelhet majd a csapat a májusi olimpiai selejtezőben. Azt nem lehet pontosan megmondani, hogy hányadik helyen kell végezni a kontinenstornán a továbbjutásért, csak annyi biztos, hogy a szlovén, cseh, norvég, montenegrói, fehérorosz, magyar, izlandi, szlovák és svéd kilencesből kell a két legjobb között zárni. Az Eb másik hét alakulata (horvát, lengyel, dán, orosz, spanyol, német, francia válogatott) már olimpiai résztvevő, vagy biztosan szerepel ötkarikás kvalifikációban. Ha a hét csapat valamelyike nyerné meg az Eb-t, akkor Izland a vb 8. helyével kerül be az olimpiai kvalifikációs mezőnybe, s ekkor már csak 8-an maradnak a két olimpiai kvalifikációs helyre az Eb mezőnyéből.

Csapatunk nincs könnyű helyzetben, mert a legutóbbi két világbajnokkal, Spanyolországgal és Németországgal került egy csoportba, de Sinka László bizakodik: „Bitang kemény lesz, de úgy gondolom, hogy ez a csapat képes pozitív meglepetést okozni. Kegyetlen csoportba kerültünk, de tovább kell jutnunk aztán a többit majd meglátjuk. Nehéz Eb előtt állunk, de a csapat együtt van, jól dolgoztak a fiúk a felkészülés során, és nagy hittel, elszántsággal utaztak el ma hajnalban Norvégiába.” - A siker titka tehát adott: sok munka, hit és elszántság. Hajrá fiúk, és hajrá lányok!
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását