2024. március 29. - Auguszta

Magyar matematikust tüntettek ki

Szemerédi Endre, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) rendes tagja kapta 2008-ban az Amerikai Matematikai Társulat által évente kiosztott Leroy P. Steele-díjat - olvasható az MTA honlapján.
2008. január 9. szerda 16:53 - Hírextra
Szemerédi Endre akadémikus, az MTA Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet és a New Jersey állambeli Rutgers Egyetem kutatóprofesszora az Acta Arithmetica című folyóiratban 1975-ben megjelent kombinatorikai tárgyú dolgozatával az elismerést a "Nagyhatású hozzájárulás a matematikai kutatáshoz" kategóriában érdemelte ki.

A díjat az Amerikai Matematikai Társulat éves konferenciáján, 2008. január 7-én adták át San Diegóban. Az Acta Arithmetica című folyóiratban 1975-ben megjelent cikkében Szemerédi Endre egy évtizedekig megoldatlan matematikai probléma bizonyítását adta meg. Erdős Pál és Turán Pál 1936-ban fogalmazta meg azt a sejtést, hogy az egész számok bármely pozitív sűrűségű sorozata tartalmaz akármilyen hosszú számtani sorozatot.

A Steele-díj indoklása szerint Szemerédi Endre megoldása a "kombinatorika valódi mesterműve, amely olyan új ötleteket és eszközöket tartalmaz, amelyeknek a hatása messze túlmutat a szóban forgó nehéz probléma eldöntésén."

Ezen új eszközök egyike, a (Szemerédi-féle) regularitási lemma, a modern kombinatorika egyik alapvető eredményévé vált, és a kombinatorikán kívül számos alkalmazásra talált a számelméletben és a számítógéptudományban (a bonyolultságelméletben) is - olvasható az MTA honlapján.

Az Amerikai Matematikai Társulatot 1988-ban alapították, jelenleg több mint harmincezer tagja van. A Leroy P. Steele-díjat, amely a társulat legjelentősebb elismerése, meghatározott rendszerint évente három kategóriában ítéli oda a matematika egy-egy alapvető területén alkotó kutatónak, a kombinatorikára tízévenként kerül sor.

Szemerédi Endre 1940-ben született Budapesten. 1982-ben választották az MTA levelező tagjává, 1987 óta pedig a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja.
Szakterülete a kombinatorika, számelmélet, algoritmuselmélet.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását