2024. április 20. - Tivadar

Az ombudsman korlátozná a Parlament előtti tüntetést

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa szerint korlátozni kellene a Parlament előtti gyülekezést. Erről Szabó Máté nyilatkozott szerdán az MTI-nek, azt követően, hogy az RTL Klub híradója arról számolt be, hogy az ombudsman szerint meg kellene tiltan
2008. január 9. szerda 21:49 - Hírextra
"Nem azt mondom, hogy megtiltani kellene a Parlament előtti gyülekezést, hanem korlátozni kellene" - mondta az ombudsman a távirati irodának.

Hozzátette: Európában nagyon sok helyen korlátozzák az államhatalmi szervek előtt a gyülekezést, ennek - mint hozzátette - jó okai vannak.

Kiemelte: nagyon sok ponton kellene a gyülekezési törvényt módosítani.

A módosításra példaként azt mondta: módosítani kellene azt, hogy a rendőrségnek ne kelljen mérlegelés nélkül, azonnal feloszlatnia minden jogellenes tüntetést, azaz lehessen spontán, be nem jelentett tüntetéseket tartani. Úgy fogalmazott, hogy bizonyos értelemben liberalizálni is kellene a gyülekezési jogszabály jelenlegi szerkezetét. Véleménye szerint a módosítással olyan technikai intézkedéseket is meg kell hozni, amelyek növelik a biztonságot. Példaként említette, hogy a rendőrségnek olyan gyülekezéseket nem kellene egy időben és egy helyen tudomásul vennie, amelyeken a résztvevők egymás nézetei ellen tiltakoznak.

Mint mondta, Magyarországon rossz gyakorlat alakult ki az utóbbi másfél évben, súlyos konfliktusok színhelye volt a fővárosi Kossuth tér. Olyan hely lett, mely könnyen agresszióra sarkallja a radikális tüntetőket - tette hozzá.

Szabó Máté a távirati irodának megerősítette az RTL Klub információját, miszerint vizsgálatot indít a gyülekezési törvénnyel kapcsolatban, és állásfoglalását elküldi az Országgyűlésnek is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását