2024. április 26. - Ervin

Koszovó kikiáltja függetlenségét

Koszovó a jövő hónapban kikiáltja függetlenségét, a legfontosabb, hogy a dél-szerbiai tartomány függetlenné válása békésen valósuljon meg - jelentette ki Richard Holbrooke hétfőn az MTV Az Este című műsorában.
2008. január 8. kedd 07:10 - Hírextra

Az Egyesült Államok volt államtitkár-helyettese, ENSZ-nagykövete, a délszláv háborúk idején a balkáni amerikai politika egyik fő alakítója szerint Szerbia és Oroszország elutasítja majd a többségében albánok lakta dél-szerbiai tartomány függetlenségének kikiáltását. Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, Németország, Olaszország és a legtöbb európai uniós ország (viszont) el fogja ismerni (a független) Koszovót - tette hozzá.

"Magyarország nyilvánosan azt jelezte, hogy szintén ebbe az irányba kíván elmozdulni, tehát Magyarország is elismerné Koszovót" - mondta Holbrooke. Ez nagyon fontos - fűzte hozzá -, mert Magyarország az egyik olyan ország, amely a legközelebb fekszik ehhez a területhez, és magyarok nagy számban élnek az észak-szerbiai Vajdaság tartományban. Megjegyezte, hogy Szerbiában több magyar él, mint ahány szerb Koszovóban.

Holbrooke szerint (Koszovó függetlenségének kikiáltása után) a tartományban maradnak a már ott állomásozó NATO-erők, az Európai Uniónak pedig gazdasági támogatást, segélyt kell biztosítania a tartománynak.

A politikus döntőnek minősítette, hogy a tartomány függetlenné válása békésen valósuljon meg. Ehhez szerinte az európai országoknak - Oroszországot is beleértve - biztosítaniuk kell, hogy a szerbek ne idézzenek elő még egy fegyveres válságot. Holbrooke nem lát garanciát arra, hogy Koszovó függetlenné válása békésen valósul meg; mindenképpen Szerbia elnökén és miniszterelnökén múlik, hogy ne tegyenek semmilyen provokatív lépést. Az albánoknak is nagy a felelősségük: garantálniuk kell a szabadságjogokat, a vallási jogokat és az ott élő szerb kisebbség vagyonát - fűzte hozzá.

Az Egyesült Államokban tartó előválasztási kampánnyal, az elnökjelöltségre pályázó politikusok versengésével kapcsolatban Holbrooke - jelenleg Hillary Clinton demokrata párti szenátor külpolitikai főtanácsadója - többek között elmondta: mindenképpen azt a demokrata párti elnökjelöltet támogatja majd, akit az előválasztások során végül megválasztanak. A politikus meglátása szerint a republikánus párti jelöltek között még nagyon nyílt a verseny, amely a demokrata pártiak oldalán Barack Obama szenátor és Hillary Clinton között dől majd el. Holbrooke röviden ismertette a kért párt álláspontja közötti különbséget, köztük az Irakkal összefüggő nézeteltéréseket, de megjegyezte, hogy Afganisztán tekintetében például nincs különbség a két párt között.

Ennek kapcsán megjegyezte, hogy az Egyesült Államokban nagyra értékelik Magyarország afganisztáni közreműködését. "Ma mind a külügyminiszterükkel, mind a miniszterelnökükkel beszéltünk erről, hiszen a PRT-k, a tartományi újjáépítési csoportok Baglán tartományban nagyon nagy erőfeszítést jelentenek Magyarország részéről" - mondta.

Magyarország gazdasági és politikai helyzetéről szólva többi között annak a véleményének adott hangot, hogy Magyarország működő demokrácia, ahol "nincs már kommunizmus, az ország már nem megosztott, normális politikai folyamatok zajlanak", s bár a politikai viták és alkuk "időről időre csúnyák lehetnek", de "erről szól a demokrácia".

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását