2024. április 18. - Andrea, Ilma

90 éve halott Dr. Oetker

Kilencven éve, 1918. január 10-én halt meg August Oetker német gyógyszerész, iparos, a családi kézben lévő élelmiszeripari óriáscég alapítója.
2008. január 8. kedd 11:26 - Hírextra

Oetker 1862. január 6-án született Obernkirchenben. 1891-ben Bielefeldben nyitott patikát. Két év múlva kezdte forgalmazni az általa kifejlesztett sütőport Backin néven, a vevők a kis csomaghoz ingyenes receptet is kaptak. A feltaláló nem kis önbizalomról tanúságot téve azt is garantálta, hogy a találmányát használó háziasszonyok nem fognak elrontani süteményt - "A minőség a legjobb recept" mottót a cég ma is használja. (A sütőpornak köszönhetően lesz a tészta - már ha jól el van dolgozva - laza, nő meg a sütemények térfogata. Vegyi összetételét tekintve nátrium-hidrokarbonátot és a foszforsav savanyú sóját vagy dinátrium-dihidrogén-difoszfátot tartalmaz, ezek szabályozzák a sütéskor a vegyület elbomlásakor keletkező széndioxid gyors vagy lassú felszabadulását. Az Oetker-sütőpornak durván egyharmada nátrium-hidrokarbonát, s a recept lényegében a mai napig változatlan maradt.

Az igazsághoz tartozik, hogy a sütőport már korábban felfedezte a német Justus von Liebig, de ő a nagyüzemi gyártókat célozta meg, míg Oetker a háztartásoknak kínálta termékét.)
Mivel reklamáció nem, vagy csak elvétve érkezett, a szerény patika komoly üzemnek adta át helyét. 1906-ra már évente 50, az első világháború után 300 millió zacskó fogyott a "világos fej" logóval ellátott, szabadalmazott sütőporból odahaza és külföldön. Az Oetker Csoport receptkönyveket adott ki, hirdetéseket jelentetett meg a lapokban és még a csomagolásra is recepteket nyomtattak.
August Oetker 1918 januárjában halt meg, s mivel fia elesett az első világháborúban, az irányítást az özvegy új férje vette át. A cég élére 1944-ben került az alapító unokája, Rudolf August Oetker, miután egy légitámadásban mostohaapja, anyja és két féltestvére is életét vesztette. Vezetésével a vállalatcsoport Európában és a tengerentúl is terjeszkedett, sörfőzdéket, szállodákat, bankokat vásárolt, de hírnevét továbbra is a minőségi élelmiszereknek köszönhette. Forgalmaznak sütőport, pudingport, zselatint, jégkrémet, mélyhűtött pizzát, süteményport, hűtött kész süteményt, s övék a Radeberger sörgyár.

A magyarországi gyár a második világháború után Budapesti Sütőpor Vállalat néven működött és semmi köze nem volt a német anyavállalathoz, csak a hetvenes évektől, licenc alapján kezdődött újra a sütőpor és a vanilincukor gyártás. A Dr. Oetker Magyarország Élelmiszer Kft. 1992-ben alakult meg, 1995-ben Jánossomorján építettek új gyárat.

Rudolf August Oetker 2007-ben halt meg, a cég élén ma August fia áll. A cégcsoport forgalma mára túllépte a hétmilliárd eurót, az Oetker család vagyonát mintegy 8 milliárd dollárra (jelenlegi árfolyamon 5,44 milliárd euróra) becsülik.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását