2024. március 29. - Auguszta

Bacsó kapta a fődíjat

Bacsó Péter filmrendező és Enyedi György geográfus, közgazdász kapja meg az idén a Pro Renovanda Cultura Hungariae Alapítvány fődíját - közölte a szervezet kuratóriuma az MTI-vel. Az elismeréseket január 12-én, szombaton adják át Budapesten.
2008. január 7. hétfő 14:53 - Hírextra

Az alapítvány kuratóriuma évente a magyar kultúra napja, január 22. alkalmából adományoz díjakat az oktatás, a kultúra, a tudomány területén kiemelkedő teljesítményt elért személyiségeknek.
Bacsó Péter filmrendező, aki január 6-án ünnepelte 80. születésnapját, szakmai életművéért részesül a fődíjban. Mint az MTI-hez eljuttatott méltatásban olvasható, a filmrendező azon nagy alkotógeneráció képviselője, amely nemzetközi rangra emelte a magyar filmművészetet. Több mint harminc filmet rendezett, forgatókönyveket írt.

Bacsó Péter nevéhez olyan alkotások fűződnek, mint A tanú, a Te rongyos élet, a Titánia, Titánia, a Sztálin menyasszonya, a Hány az óra, vekker úr?, a Karády Katalin életének emléket állító Hamvadó cigarettavég. Legutóbbi filmjét, a De kik azok a Lumnitzer nővérek című alkotást a 2006-os filmszemlén mutatták be. Művészetét Balázs Béla-díjjal, érdemes és kiváló művész címmel, Kossuth-díjjal ismerték el, birtokosa a Magyar Köztársaság Középkeresztjének, kitüntették a Magyar Mozgókép Mestere díjjal is.

Enyedi György geográfus, közgazdász, a Magyar Tudományos Akadémia tagja a társadalmi földrajz, a regionális fejlődés, a településfejlődés területén elért kimagasló tudományos eredményeiért kapja meg az alapítványi fődíjat. 1960-tól 1983-ig az MTA Földrajztudományi Intézetében dolgozott, 1991-ig a Regionális Kutatóközpont főigazgatója, majd kutató professzora volt. 1999-2002 között az MTA társadalomtudományokért felelős alelnökeként tevékenykedett. Szakmai munkásságát 1993-ban Széchenyi-díjjal ismerték el. Nevéhez 24 könyv és több mint 240 tanulmány fűződik.

A Pro Renovanda Cultura Hungariae Alapítvány a két fődíj mellett odaítélte a Pázmány Péter felsőoktatási díjat, a Deák Ferenc kutatási díjat, a Trefort Ágoston közoktatási díjat, a Kemény Zsigmond-díjat is.

Az összegzés szerint a Pro Renovanda Cultura Hungariae Alapítvány 1990-ben, 661 millió forinttal kezdte meg működését, majd az MTA és a szaktárca 800 millió forintra emelte az alapítvány tőkéjét. Azt követően a szervezet nem kapott állami támogatást, működését a tőke hozama biztosítja.
Az alapítvány 15 szakkuratóriumának felhívásaira évente 2-3 ezer pályázat érkezik. 1990 és 2007 között több mint 24 ezer pályázat részesült támogatásban.

A kuratórium 1993-ban a pályázati rendszer mellett alapítványi díjakat hozott létre a kiemelkedő teljesítményt nyújtó személyiségek elismerésére. A díjakkal nettó ötszázezer forint, a fődíjjal egymillió forint jár. Mostanáig tizenkét alkalommal adtak át díjakat, s összesen 248-an kapták meg az elismerést.

A kuratórium elnöke Glatz Ferenc, a testület tagja Honti Mária, Enyedi György, Horn Péter, Király Tibor, Kiss Gy. Csaba, Vékás Lajos, Láng István, Stark Antal, Várszegi Asztrik.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását