2024. május 7. - Gizella

1968 emlékezete, szóban, képben, írásban

A 20. század máig ható egyik fordulópontjára, az 1968-as évre emlékezik és annak továbbélését mutatja be egy egész évre tervezett előadás-sorozatban, valamint egy kiállításban a HVG-Könyvek és a Nyitott Műhely.
2008. január 7. hétfő 09:05 - Hírextra

Az előadásokat februártól decemberig kéthavonta tartják a budapesti, XII. kerület, Ráth György utca kávézóban, általában egy-egy 1968-as eseményhez időzítve - például a júniusi előadás "apropója" Robert Kennedy amerikai elnökjelölt meggyilkolása, az augusztusié a "Prágai Tavasz" leverése - a korszak, a témák elismert szakértőinek, történészek, újságírók, politológusok, művészek meghívásával.

A tervezett előadók között szerepel Heller Ágnes filozófus, Vitányi Iván szociológus, Szabó István filmrendező. Az estek hangulatát a kor zenéivel és egy-egy jellemző filmmel is felidézik.
Várhatóan áprilisban nyílik meg az a kiállítás, amelyet a két szervezővel karöltve az Elsőkötet Műhely, a Szabad Alkotók Városa (www.ekm2.com) hoz létre. A virtuális Város két nyílt pályázatot hirdetett meg, amelyben 1968 nyomainak, atmoszférájának, szellemének felkutatását és rögzítését kéri.

Az első egy fotópályázat, amelyhez a 68-as események egykori "emlékhelyeiről" készült fotókat várnak az egész világról, vagy pedig olyan képeket, amelyekben ott van a korszak továbbélése (pl. béke- és környezetvédő tüntetések, rockfesztiválok, jellegzetes graffitik, újpogány vagy keleti rítusok, retrodivat.)
A második pályázat olyan szabad irodalmi-publicisztikai alkotásoké, minden műfaji megkötés nélkül, amelyben legfeljebb 2000 karakterben (A4-es lapon 16-os Times New Roman betűtípus) 68-as vagy bármi módon ahhoz kötődő élményt, szabad asszociációt írnak le a résztvevők. Valamennyi anyagot a vh@ekm2.com címre várják, beküldési határidő 2008. március 22., a Dany Cohn-Bendit vezette párizsi diákmozgalom születésnapja.

A zsűri tagjai a Város "polgárai" közül kerülnek ki. A legjobb műveket állítják ki a Nyitott Műhelyben, de több alkotás látható lesz a Város lapjában, a Városi Hírmondó 68-as mellékletében is.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását