2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Ökumenikus imahéttel nyit a Biblia éve

Az ökumenikus imahét január 20-ai országos megnyitó istentiszteletével veszi kezdetét a Biblia éve. A budapesti XIII. kerületi Pozsonyi úti református templomban tartandó ceremóniával kezdődő imahét jelmondata Pál apostoltól származik: "Szüntelenül imádko
2008. január 6. vasárnap 08:25 - Hírextra
Közlése szerint az eseményen Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek, Bölcskei Gusztáv a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke hirdet igét, D. Szebik Imre, a MEÖT elnöke, nyugalmazott evangélikus püspök megnyitó beszédet mond, és jelen lesznek az evangélikus, metodista és baptista egyházak vezetői.

Az imahét során az ország legtöbb településén a különböző felekezetű - római katolikus, ortodox, evangélikus, református, metodista, baptista, pünkösdista - gyülekezetek közös istentiszteleteket tartanak és imádkoznak a Krisztusban hívők egységéért - mondta Bóna Zoltán.

Az imahét tematikáját meghatározó útmutatót ezúttal az Egyesült Államok keresztény közösségei fogalmazták, amelynek fordítását és terjesztését a MEÖT és a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia együttesen végzi. Az ehhez készült előszót Erdő Péter és D. Szebik Imre írta. Ebben kifejtik, hogy "Isten kapcsolatot kezdeményez az emberrel, megszólítja az embert, és figyel az ember szavára. Ennek a titokzatos kommunikációnak az egyik szóbeli formája az imádság" - olvasható a MEÖT honlapján.

Az előszóban szó esik a technika útján terjedő "információözönről", amely meglátásuk szerint eltereli a figyelmet az imádságról. Az ima és a Biblia olvasása szorosan összefügg az előszó két szerzője szerint, mert a Szentírásban "az Isten, mint jóságos Atya szól gyermekeihez", az imában pedig "meghallgatja gyermekei hitvallását, bűnvallását és reményteljes kéréseit" - tudatja a MEÖT honlapja.

Az útmutató végén a nagyszebeni 3. Európai Ökumenikus Nagygyűlésen elhangzott előadásokból válogattak.

Az ökumenikus imahetet szervezetten 1964 óta tartják meg a világ országaiban, s csaknem két évtizede Magyarországon. Az esemény előkészítő anyagát a Keresztények Egységét Előmozdító Pápai Tanács és az Egyházak Világtanácsa Hit és Egyházszervezet Bizottsága több mint három évtizede közösen állíttatja össze.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását