2024. április 25. - Márk

Polgár 30-szor a világranglista élén

Továbbra is Polgár Judit áll az élen a Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) legfrissebb női világranglistáján, ami azt jelenti, hogy a magyar nagymester 30. alkalommal világelső!
2008. január 2. szerda 12:05 - Hírextra

Polgár 2707 pontjával a férfiak között jelenleg a huszonkettedik. Rajta kívül - amint a hazai szövetség tájékoztatásából kiderül - még soha egyetlen hölgy sem tudta átlépni, sőt még csak megközelíteni sem a 2700-as Élő-ponthatárt, ami a férfi szupernagymesteri szint alsó vonala is. A 30-szoros elsőség jelentőségét jelzi: minden idők legeredményesebb férfi sakkozója, az orosz Garri Kaszparov csak 23-szor vezette a férfiranglistát.

Polgár Judit 1988 óta, azaz 20 éve a legerősebb női játékos - bár hivatalosan 1989 januárjában került az élre. 1988-ban szerezte testvéreivel, Zsuzsával és Zsófiával, valamint Mádl Ildikóval első sakkolimpiai aranyérmét Szalonikiben, amit aztán 1990-ben Újvidéken újabb követett. Polgár Judit Szalonikiben, 12 évesen, a megszerezhető 13-ból 12,5 pontot gyűjtött! Az 1988-as magyar női aranyérem volt az első alkalom, amikor a szovjet hölgyek nem tudtak nyerni.

"Az az év nagy áttörést hozott számomra, nyolc vagy kilenc versenyt megnyertem, s az olimpián abszolútban a legjobb pontszerző voltam" - nyilatkozta az MTI-nek Polgár Judit. "Hivatalosan 1989 januárjában, 12 és félévesen kerültem a világranglista élére 2555 ponttal, majd 2003-ban léptem át a 2700-as határt."

A 31 éves klasszis elmondta, a közeljövőben nem tart attól, hogy valaki megelőzi, erre hosszú távon a most második indiai Humpy Konerunak (2612) lehet szerinte esélye.

"Most januárban sűrű versenyprogram vár rám, többek között asztalhoz ülök Wijk aan Zee-ben a hagyományos tornán, a világ legjobbjai ellen. Novemberben szeretnék játszani a sakkolimpián is, majd meglátjuk, hogy alakul a helyzet" - tette hozzá Polgár Judit.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását