2024. május 22. - Júlia, Rita

Kormányszóvivő a népszavazásról

A népszavazásnak nincs igazi tétje, és már az elindulása előtt megbukott - mondta a Független Hírügynökségnek Daróczi Dávid kormányszóvivő vasárnap.
2007. december 30. vasárnap 18:33 - Hírextra

Az SZDSZ-nek arról kell meggyőznie az embereket, hogy a kórházi napidíj, a vizitdíj és a tandíj megkérdőjelezésével nem lehet kormányt buktatni hangzott el a sajtótájékoztatón.

Daróczi Dávid azt mondta a Független Hírügynökségnek, hogy három érv igazolja azt, hogy a népszavazásnak nincs igazi tétje, és már az elindulása előtt megbukott. A kormányszóvivő szerint egyrészt semmilyen hatása nem lenne a reformok lényegére még egy érvényes és eredményes népszavazásnak sem, hiszen a kérdések nem is a reformok lényegéről szólnak: az oktatási reform jóval több a tandíjnál, az egészségügy átalakítása pedig a vizitdíjnál.

Ráadásul - tette hozzá Daróczi Dávid - a pénzt is ugyanúgy be kellene szedniük a felsőoktatási intézményeknek és az egészségügyi ágazatnak, legfeljebb az elnevezés változna; ellenkező esetben lyukas marad mindkét rendszer. Az egyetemeknek és a főiskoláknak ugyanis, ha nem pótolják a tandíjból származó bevételüket, nem lesz elég pénzük ösztöndíjra és fejlesztésekre, hiszen a tandíjból származó pénzt fele-fele arányban erre a két célra költik.

Ugyanez a helyzet a vizitdíjjal is, ami a háziorvosoknak például átlagosan havi mintegy 180 ezer forint többletbevételt jelent. Ha ezt a pénzt pótolni akarják valahonnan, akkor a forrás csak ugyanaz lehet, mint minden más állami bevételnél: a polgárok befizetései - legyen az akár adó vagy járulék, akár más, közvetlen befizetési forma.

A harmadik érv, hogy a kezdeményezők előrehozott választásnak próbálják beállítani a népszavazást, aminek a célja a kormány megbuktatása. Nyilvánvaló azonban, hogy szó sincs választásokról, és népszavazással sem lehet megbuktatni a kormányt, ahogyan nem lehetett sem a 72 órás ultimátummal, sem pedig azzal, hogy az utcára vitték az embereket - fogalmazott a kormányszóvivő.

Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását