2024. július 17. - Endre, Elek

Maláj keresztény nem használhatja az Allah szót

Egy malájziai keresztény egyház és egy keresztény hetilap beperelte a kormányt, amiért megtiltotta nekik az "Allah" szó használatát. Azt állítják, hogy a tiltás alkotmányellenes és sérti a vallásszabadságot. A keresetek benyújtása válasz arra, hogy a korm
2007. december 28. péntek 11:01 - Hírextra
A malájziai katolikus egyház lapja, a Herald azután nyújtotta be keresetét, hogy ismételten figyelmeztették: megvonhatják tőle az engedélyt, ha nem szünteti meg az "Allah" szó használatát maláj nyelvű példányaiban. A borneói Sabah Evangelical Church szintén jogi eljáráshoz folyamodott decemberben, miután a hatóságok megtiltották olyan keresztény könyvek behozatalát, amelyekben szerepel az "Allah" szó.

A vallással kapcsolatos kérdések rendkívül kényesek Malájziában, ahol a 27 milliós lakosság mintegy 60 százaléka muzulmán, 25 százalékot tesznek ki a keresztény és buddhista kínaiak, a többségükben indiai származású hinduk aránya pedig tíz százalék. A kisebbségek gyakran panaszkodnak, hogy nem élveznek teljes vallásszabadságot, jóllehet az alkotmány azt minden egyes malájziainak biztosítja.

Jerry Dusing, a Sabah egyház lelkésze elmondta, hogy a borneói keresztények nemzedékek óta használják maláj nyelvű imádságaikban az "Allah" szót, amely maláj nyelvű bibliájukban is szerepel. Ezt a szót a keresztények már az iszlám megjelenése előtt is széles körben használták Egyiptomban, Libanonban, Irakban, Indonéziában és a világ más részein - mutatott rá.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását