2024. május 5. - Györgyi

Jó év a múzeumoknál

Magyarország a múzeumi kedvezményrendszer átalakítása után is éllovas marad a kedvezmények tekintetében; az ingyenesen belépők aránya az Európai Gazdasági Térségben (EGT) mért 24-25 százalékkal szemben legalább 35 százalék lesz, miközben nő a diák látogat
2007. december 28. péntek 18:31 - Hírextra

A szaktárca évértékelő közleményében felidézi: a kormány korábbi döntése alapján 2004 májusa óta látogathatók ingyenesen az állami fenntartású múzeumok (összesen 24 intézmény) állandó kiállításai. Ezt a döntést módosították idén az EU-s elvárásoknak megfelelően. A kormányszóvivő októberben közölte, hogy az új szabályok értelmében január elsejétől megszűnik ez a díjmentesség, ugyanakkor több új kedvezményt vezetnek be, és azokat kiterjesztik az EGT tagállamok állampolgáraira is. A módosítás értelmében az általános helyett differenciált kedvezményeket vezetnek be jövőre.

Az OKM közleménye szerint a döntés következtében hazánk továbbra is "éllovas" marad a múzeumi kedvezmények tekintetében: az ingyenesen belépők aránya az EGT-ben mért 24-25 százalékkal szemben legalább 35 százalék lesz, miközben nő a diáklátogatók száma. Kitérnek arra is, hogy az állami múzeumok költségvetésébe beépített kompenzációt a tárca nem vonja vissza, így az az intézmények szakmai céljaira fordítható.

A közgyűjteményi terület idei eredményei között említik meg a múzeumok látogatottságának folyamatos emelkedését. Az összegzésben közölt táblázat szerint míg 2004-ben mintegy 11,4 millió, 2005-ben már csaknem 11,6 millió, 2006-ban pedig több mint 11,6 millió látogatója volt a múzeumoknak az országban.

Az összegzésben látogatószám alapján sorrendbe állítják azokat a kiállításokat, amelyek 2005 és 2007 között a legjelentősebb állami garanciavállalásban részesültek. Ebben az időszakban az összegzés szerint a legtöbben a Szépművészeti Múzeumban rendezett, Vincent van Gogh életművét bemutató tárlatot látták, amely 2006 decembere és 2007 márciusa között csaknem félmillió látogatót vonzott. Második a Magyar Természettudományi Múzeum dinoszauruszokat felvonultató kiállítása, amelyet idén február és november között 175 ezren tekintettek meg. Ezt követi az "...és megérkeztek az inkák. Peru művészete a spanyol hódítás előtt" című tárlat a Szépművészeti Múzeumban; ezt idén március és szeptember között 163 ezren látták. A Dzsingisz kán és öröksége című tárlat pedig 101 ezer látogatót vonzott a Magyar Nemzeti Múzeumba.

Az összegzés a múzeumok szakmai fejlesztése kapcsán kitér arra, hogy pályázati keret révén a 2004-2007 közti időszakban mintegy 1,2 milliárd forintból 53 projekt indult útjára az önkormányzati fenntartású múzeumokban.

Ennek eredményeként eddig országszerte 38 kiállítás jött létre és több infrastrukturális beruházás is megvalósult.

A múzeumi nagyrendezvények között említik a közleményben a Múzeumok Éjszakájának programjait. Az év leghosszabb éjszakájához - Szent Iván napjához - legközelebb eső szombaton egész éjszaka nyitva tartó, különleges programokat nyújtó múzeumok mintegy 235 ezer látogatót vonzottak idén.
A műszaki múzeumi hálózat megújítása kapcsán megemlítik, hogy a program eredményeként - amelynek célja a veszélyeztetett helyzetű műszaki, technikatörténeti emlékek megmentése - több intézmény helyzete stabilizálódott vagy afelé halad.

Az összegzés szerint a közoktatás és a múzeumi szféra együttműködésének erősítésére a jövőben kiemelten támogatják a múzeumpedagógiai területet. Az Alfa plusz programban a múzeumok iskolabarát fejlesztésére európai uniós forrásból csaknem 3,9 milliárd forintot lehet összesen megpályázni.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását