2024. április 29. - Péter

Elhunyt Hans Otte

Hosszas betegség után 81 éves korában kedden elhunyt Hans Otte német zeneszerző és zongoraművész - tudatta szerda este egykori munkaadója, a Brémai Rádió. Halálának pontos oka egyelőre nem ismeretes.
2007. december 27. csütörtök 12:00 - Hírextra
A zene határait átlépő művészeti projektjeivel nemzetközi hírnevet szerzett, 1979 és 1982 közt keletkezett "Das Buch der Kla:nge" (A hangok könyve) című zongoraciklusával pedig az egész világot beutazta. Hans Otte 1959 és 1984 között a Brémai Rádió Zenei Osztályának vezetője volt. Dirk Hansen műsorigazgató elismeréssel méltatta az elhunyt zeneszerző kiemelkedő innovatív szellemét, amely hozzájárult a Brémai Rádió jó hírnevéhez. Otte kezdeményezte a "pro musica antiqua" és a "pro musica nova" koncertsorozatokat és számos művének Brémában volt az ősbemutatója. Korán szakított a hagyományos harmóniaelmélettel és az új zene úttörői egyikének számított.

Hans Günther Franz Otte 1926. december 3-án született a szászországi Plauenben. Breslauban nőtt fel és ötéves korában kezdett el zongorázni. Zongoraművészként később nagy bel- és külföldi zenekarokkal együtt lépett fel. Tanulmányait Weimarban és Stuttgartban végezte. 1950-ben ösztöndíjasként egy évet töltött az amerikai Yale Egyetemen, ahol Paul Hindemith oktatta komponálásra. Tanárai közt volt Walter Gieseking (zongora) és Fernando Germani (orgona). Otte a hetvenes években Németországba hívta az amerikai John Cage és David Tudor avantgárd művészeket. A hangok szenvedélyes kutatójaként sokat foglalkozott hangszeres színjátszással is.
Súlyos betegsége miatt 1984-ben kénytelen volt 25 évi munka után megválni a Brémai Rádió zenei osztályának vezetésétől. Gyógyulása után idős korában is előszeretettel dolgozott zongorakompozícióin, amit hobbijának tekintett. Sokat foglalkozott kelet-ázsiai kultúrával és filozófiával.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását