2023. december 10. - Judit

Mágnesvasút Japánban

A tervek szerint 2025-ben átadják a világ leggyorsabb mágnesvasútját Japánban, jelentette be szerdán az ország egyik vasúttársasága. A vonatok több mint ötszáz kilométer per órás sebességgel fognak haladni. A beruházás átszámítva majdnem nyolcezer milliár
2007. december 26. szerda 12:44 - Hírextra
"Ez lesz a leggyorsabb vonat", közölte a Középső Japán Vasúttársaság (JR Central) szóvivője, amikor bejelentették a tervet. 2003-ban a tesztek alatt a japán mágneses lebegtetésű vonat (angol rövidítéssel maglev) 581 kilométer per órás sebességet ért el.

A vállalat nem hozta most nyilvánosságra a tervezett útvonalat, de a korábbi tervek szerint a mágnesvasút első szakasza Tokiót fogja összekötni Nagojával, majd később egészen Oszakáig ér el.

Japán jelenlegi leggyorsabb vonata az ország nyugati részén közlekedő, a JR West társaság által üzemeltett Sanyo Sinkanzen, ami háromszáz kilométer per órás sebességgel utazik. A világ leggyorsabb hagyományos vonata a 320 kilométer per órás sebességgel közlekedő francia TGV (té-zsé-vé).

Jelenleg csak a kínai Sanghajban közlekedik mágnesvasút. A 2002-ben átadott, és 430 kilométer per órás sebességgel haladó vonat a Putung repülőteret köti össze a város üzleti negyedével. Kína a vonal kibővítését tervezte a 170 kilométerre található Hangcsou város felé 2010-re, de az állami médiában megjelent információk szerint ez a beruházást későbbre tolják.

Mágnesvasútat terveznek még Németországban is. Bajorország szeptemberben jelentette be, hogy 2014-re München városát és 37 kilométerre található repülőteret a Siemens és a ThyssenKrupp cégek által kifejlesztett maglev köti majd össze.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását